A V4 Csoport (Fotó: Twitter / Embassy of the Republic of Poland in London)
Visegrád 4 Országúti Kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

A V4 Csoport

Az 1335. évi visegrádi királytalálkozó történelmi hagyományát felelevenítő Visegrádi Együttműködést Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország indította el 1991. február 15-én.

Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu / Külgazdasági és Külügyminisztérium  |  Nyomtatás

A Csehszlovákia felbomlása után négytagúvá váló csoport kezdeti célja a tagok mihamarabbi Európai Uniós és NATO integrációjának segítése, a demokratikus és piacgazdasági átalakulás gyorsítása és a térségen belüli többszintű kapcsolatok erősítése volt.

A fő célok elérése, a 2004-es EU bővítés után a V4-ek – immár teljes jogú EU- és NATO-tagként – megújították együttműködésüket, kitűzve a térség gazdasági felzárkózásának segítését, a kül- és Európa-politikai közös érdekérvényesítést, a társadalmak közti kapcsolatépítést és a régió globális láthatóságának növelését.

A Visegrádi Csoport országainak kormányfői 2016. július 16-án, Varsóban (Fotó: P. Tracz / KPRM)

A Visegrádi Csoport országainak kormányfői 2016. július 16-án, Varsóban
(Fotó: P. Tracz / KPRM)

A rugalmas, informális együttműködés a közös érdekekre és értékekre koncentrál. A V4-ek kormányzati és más intézményei, vezetői számos témában egyeztetik tapasztalataikat, terveiket és álláspontjaikat, közösen alakítva az EU-n belüli döntéshozatalt is. A külpolitikán (például az EU-bővítés támogatása) és az EU napirend fontos elemein (például kohéziós politika, migráció, agrárügyek, gazdaság, energia- és klímapolitika) túl a tudomány és innováció, infrastruktúra és határmenti együttműködés, védelempolitika, adó- és vámügyek, környezetvédelem mind szerepelnek a Visegrádi Csoport napirendjén. A V4-eknek ma egyre fontosabb szerepük van a térségi érdekek érvényesítésében az EU jövőjéről szóló viták során.

A Visegrádi Négyek fontos további célja a regionális együttműködés gondolatának mindennapossá tétele a résztvevő államok társadalmai körében. Ezt segíti a 2000-ben a négy kormány által létrehozott Nemzetközi Visegrádi Alap, amely a V4 Kerékpárversenyt is támogatja. Az Alap kulturális, tudományos, oktatási, turisztikai és más projekteket, valamint mobilitási ösztöndíjakat finanszíroz, segítve a régió polgárai és intézményei közti kapcsolatok erősítését. A V4-ek az Alap tevékenységét balkáni, kelet-európai és dél-kaukázusi országokra is kiterjesztették, ezáltal hozzájárulva e térségek demokratikus átalakulásához és EU-standardokhoz való közeledéséhez.

Kapcsolódó linkek:
A Visegrádi Csoport honlapja
A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapja

   
A verseny partnerei és támogatói:
Nemzetközi Visegrádi Alap A Visegrádi Csoport magyar elnöksége 2017/18 Külgazdasági és Külügyminisztérium Fisher Klímatechnika Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Kerékpáros Szövetség WestEnd City Center
Nissan Arval Magyarország Kft. Magyar Turisztikai Ügynökség Hungarofest Váradi Mentőszolgálat Rock FM Veritas Gold ásványvíz Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Grant Thornton Valuation Kft. GESU NutriDepó Support Bikers Tomtom Sports Bikemag.hu - Kerékpársport portál IfiPress - Ifjúsági magazin és diákportál
RideHard.hu Konuszbikes.hu Vanik Zoltán Fotó Pannonhalma Ibrány Debrecen Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum TT DIGITAL Kft. Demeter Pálinka Manufaktúra
Kulcsár-Fém Kft. Winner-B Kft. KFZS Kft. BENU Kristály Gyógyszertár DV Parking Kft. Nyír-Ktl Kft.
Keresés
Honlapinfó

A Visegrádi Négyek országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) által 2013-ban elindított országúti kerékpáros versenysorozat magyarországi versenyeinek hivatalos honlapja.
www.v4kerekparverseny.hu

V4 Kerékpárverseny.hu