V4 versenytörténet  (Fotó: Vanik Zoltán)
Visegrád 4 Országúti Kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

A Visegrád 4 Kerékpárverseny rövid története

Az eredetileg Radoslaw Sikorski, lengyel külügyminiszter ötlete alapján indult kezdeményezés 2014-re versenysorozattá nőtte ki magát.

Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu - MER SE  |  Nyomtatás

A magyar V4 elnökségi periódus kezdetén, a 2013. évi firenzei kerékpáros világbajnokság helyszínén a négy társszervező szerződésben rögzítette azokat az alapelveket, amelyek mentén az együttműködés azóta is folyamatos és zökkenőmentes. A négy ország minden évben egy-egy UCI 1.2 ME kiemelt kategóriás nemzetközi országúti kerékpárversenyt rendez, amelyek célja, hogy tovább népszerűsítsék a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködését.

1. V4 Kerékpárverseny – 2013

533 kilométer megtétele várt a Visegrádi Csoport négy tagországának, valamint a keleti-partnerség országaiból verbuválódott indulókra 2013-ban, az első Visegrád 4 Kerékpárversenyen, amely még nem a négy tagország külön versenyeiből állt. A szervező a profi kerékpárversenyek (pl. Tour de Pologne) rendezésében már nagy tapasztalatokat szerzett Lang Team Sp. z.o.o volt. Maximum 300 résztvevő indulhatott 2013. május 17-én délután Budapestről, a WestEnd City Center tetőteraszáról, a leggyorsabbak pedig másnap délben értek célba Krakkó városának főterén. A magyarországi szakasz biztosításával Martonyi János külügyminiszter Törzsök Zsoltot bízta meg.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter (k) az első Visegrád 4 Kerékpárverseny sajtótájékoztatóján (Fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztérium)

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter (k) az első Visegrád 4 Kerékpárverseny sajtótájékoztatóján
(Fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztérium)

2. V4 Kerékpárverseny – 2014

A második – immár versenysorozattá bővített – Visegrád 4 Kerékpárversenyre 2014. május 13-17. között került sor. Ebben az évben már mind a négy társszervező egy-egy UCI 1.2 ME kiemelt kategóriás nemzetközi kerékpárversenyt rendezett. A magyar szakasz résztvevőinek a Győri ETO Park és a Visegrádi Várhegy közé kijelölt, 152,8 kilométeres távot kellett teljesíteniük, miközben négyszer mászták meg a Várhegyet. A V4 Kerékpárverseny csatolt rendezvényeként került lebonyolításra a „Kínok Kínja” amatőr kerékpárverseny, amelyen az Amatőr Kerékpáros Egyesületek Szövetsége (AKESZ) bajnoki rendszerének szabályai szerint három távon (100km, 61km, 24km) indulhatott tulajdonképpen bárki. A „Kínok Kínja” futam egyik indulója az olimpiai bajnok és profi világbajnok ökölvívó, Kovács „Koko” István volt, aki a Magyar Kerékpáros Nap arcaként teljesítette a korcsoportjának megfelelő versenytávot.

A 2014-es verseny legjobbjai

A magyar verseny végeredménye:

Pawel Bernas (POL) (1.)
BDC-Marcpol

Zielinski Kamil (POL) (2.)
Mexller

Marek Czaneczky (SVK) (3.)
Amplatz BMC

Nemzetenként a legjobbak:

Kusztor Péter (HUN)
Amplatz BMC

Jiri Polniczky (CZE)
Bauknecht Author

Pawel Bernas (POL)
BDC-Marcpol

Marek Czaneczky (SVK)
Amplatz BMC

Az összetett pontverseny győztese:

Patrick Tybor (SVK)
Dukla Trencin

A 2014-es magyar verseny egy pillanatképe (Fotó: Vanik Zoltán)

A 2014-es magyar verseny egy pillanatképe
(Fotó: Vanik Zoltán)

3. V4 Kerékpárverseny – 2015

2015. május 16-24. között már a harmadik alkalommal került sor a Visegrádi Együttműködés országai közötti kerékpárversenyre, amelynek fontossága egyre inkább felértékelődött az idők folyamán.

A nemzetközi kerékpárverseny célja a visegrádi együttműködés népszerűsítése, a közös visegrádi identitás erősítése. Ez a kezdeményezés azért is rendkívül fontos, mert a társadalmi kapcsolatok a külpolitikában is felértékelődtek, az úthálózatok fejlesztése, az országok összekötése rendkívüli jelentőséggel bír. A négy visegrádi ország összekapcsolódása Közép-Európa szívében szükségszerű és magától értetődő. Kiváló példája ennek a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő, a négy ország látványosságait érintő kerékpárverseny. Emellett a V4 kerékpárviadalok a sport népszerűsítésében is előkelő helyet foglalnak el, hiszen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenynaptárába bejegyzett olimpiai és világbajnoki kvalifikációs versenynek számítanak” – emelte ki a magyar verseny sajtótájékoztatóján Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Visegrád 4 Kerékpárverseny – Magyar Nagydíj – EYOF 2017 Tesztverseny 2015. május 23-án, szombaton 12 órakor rajtolt Budapestről, a WestEnd City Center főbejáratától. A 12 nemzetet képviselő 115 versenyzőnek 124,1 km-es távot kellett teljesítenie a győri célig. Sajnos, az időjárási körülmények nem kedveztek az igen erős mezőnynek, amely húsz csapatból – 12 profi gárdából, valamint a magyar, a szlovák és a szerb nemzeti válogatottból – állt. Az eső kisebb megszakításokkal egész nap zuhogott, de a meglehetősen hűvös idő sem volt éppen ideálisnak nevezhető.

A 2015-ös verseny legjobbjai

A magyar verseny végeredménye:

Alois Kankovsky (CZE) (1.)
Whirlpool Author

Przemyslaw Sobieraj (POL) (2.)
Wibatech Fuji Zory

Blazej Janiaczyk (POL) (3.)
Kolss Bdc Team

Nemzetenként a legjobbak:

Popovics Gergely (HUN)
Veloki Team

Alois Kankovsky (CZE)
Whirlpool Author

Przemyslaw Sobieraj (POL)
Wibatech Fuji Zory

Lubos Malovec (SVK)
Cycling Academy Team

Az összetett pontverseny győztese:

Jiri Polniczky (CZE)
Whirlpool Author

Szinte végig zuhogó esőben tekert a 2015-ös magyarországi mezőny (Fotó: Vanik Zoltán)

Szinte végig zuhogó esőben tekert a 2015-ös magyarországi mezőny
(Fotó: Vanik Zoltán)

4. V4 Kerékpárverseny – 2016

2016. április 22-én, a negyedik alkalommal megrendezett eseménysorozat több újdonsággal is szolgált a kerékpársport hazai rajongói számára, tovább növelve a rendezvény színvonalát. Ellátogatott a magyar versenyre a Giro d’Italia kétszeres győztese Gilberto Simoni, valamint a Gent-Wevelgem bajnoka, az egykori belga klasszis, Nico Mattan, míg a technikai stáb tagjaként – az úgynevezett Rádió Tour szolgáltatásért – a World Tour sorozatba tartozó Lengyel Körverseny versenyrádiósa, Piotr Skorek felelt.
A nemzetközi versenyhez emellett nagy sikerű kísérőrendezvények is kapcsolódtak: a kétnapos V4 WestEnd Bringa Weekend, valamint a profik befutóját megelőzően a V4 II. Pannonhalma Prológ számos érdeklődőt vonzott.
A Budapest és Pannonhalma között kijelölt 176,3 kilométeres versenytáv célterülete hazánk államiságának és vallási életének egyik ikonikus központja, a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtti közúton került kijelölésre, amelynek helyenként 15% meredekségű emelkedőjét a versenyzőknek négy alkalommal kellett megmászniuk. A futamon végül – a magyar versenyzőket is soraiban tudó – osztrák Amplatz BMC csapata szerezte meg a győzelmet.

A 2016-os verseny legjobbjai

A magyar verseny végeredménye:

Marek Czaneczky (SVK) (1.)
Amplatz BMC

Batek Dariusz (POL) (2.)
Wibatech Fuji

Polekszandr Polivoda (UKR) (3.)
Kolss-BDC Team

Nemzetenként a legjobbak:

Kusztor Péter (HUN)
Amplatz BMC

Tomasz Buchacek (CZE)
Whirlpool Author

Batek Dariusz (POL)
Wibatech Fuji

Marek Czaneczky (SVK)
Amplatz BMC

Az összetett pontverseny győztese:

Jiri Polniczky (CZE)
Whirlpool Author

A négy, helyenként 15% meredekségű emelkedővel tarkított pannonhalmi kör azért megrostálta a mezőnyt (Fotó: Vanik Zoltán)

A négy, helyenként 15% meredekségű emelkedővel tarkított pannonhalmi kör azért megrostálta a mezőnyt
(Fotó: Vanik Zoltán)

   
A verseny partnerei és támogatói:
Nemzetközi Visegrádi Alap A Visegrádi Csoport magyar elnöksége 2017/18 Külgazdasági és Külügyminisztérium Fisher Klímatechnika Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Kerékpáros Szövetség WestEnd City Center
Nissan Arval Magyarország Kft. Magyar Turisztikai Ügynökség Hungarofest Váradi Mentőszolgálat Rock FM Veritas Gold ásványvíz Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Grant Thornton Valuation Kft. GESU NutriDepó Support Bikers Tomtom Sports Bikemag.hu - Kerékpársport portál IfiPress - Ifjúsági magazin és diákportál
RideHard.hu Konuszbikes.hu Vanik Zoltán Fotó Pannonhalma Ibrány Debrecen Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum TT DIGITAL Kft. Demeter Pálinka Manufaktúra
Kulcsár-Fém Kft. Winner-B Kft. KFZS Kft. BENU Kristály Gyógyszertár DV Parking Kft. Nyír-Ktl Kft.
Keresés
Honlapinfó

A Visegrádi Négyek országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) által 2013-ban elindított országúti kerékpáros versenysorozat magyarországi versenyeinek hivatalos honlapja.
www.v4kerekparverseny.hu

V4 Kerékpárverseny.hu