Visegrád 4 Országúti Kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Balás Attila: a V4 Kerékpárverseny fejlődése töretlen, a határ a csillagos ég

Május 12-én, szombaton került sor az idei V4 kerékpáros versenysorozat záró futamára Budapest és Pannonhalma között. A győzelmet a cseh Frantisek Sisr szerezte meg, de ott volt a mezőnyben az 1967-es születésű Balás Attila is, aki a szervezésből is kivette a részét.

Nagyszerű, hogy 2018-ban még egy nemzetközi bejegyzésű viadalra sor kerül az ország keleti részén is. Debrecen és Ibrány között nagyrészt sík útvonal vár a versenyzőkre, így esély nyílhat egy esetleges kiemelkedő magyar eredmény megszerzésére, fontos UCI pontokat gyűjtve. Nem mellékesen pedig egy újabb nagy sztár idecsábításán is munkálkodunk…”

Hirdetés▾
Fisher Klímatechnika

Fanatikus kerékpárosként emlegetnek idehaza, hogyan estél szerelembe a sportággal?

A kerékpársporthoz fűződő szenvedélyem elég régre nyúlik vissza. Szekszárdon születtem, ami a bringázás egyik fellegvára. Tízéves voltam, amikor a Gemenc Nagydíj gyerekeknek kiírt amatőr versenyén indultam egy sárga kemping biciklivel. Nagyon jó eredményt értem el, megfogott a dolog, így mondtam a szüleimnek, hogy szeretnék szervezett keretek között versenyezni. Körülbelül két évre rá volt egy hatalmas bukásom, minek következtében szülői tiltásra abba hagytam a kerékpározást, de a szerelem örök maradt. Olyan harminc körül járhattam, amikor újra elkezdtem. Szerencsére idővel jöttek az eredmények is, ma már többszörös szenior magyar bajnok vagyok, ami hatalmas büszkeséggel tölt el, a mezeim bekeretezve sorakoznak a garázsomban.

Jelenleg a versenyzésen kívül a kerékpár-kereskedelemben vagy érdekelt. Miként jött az ötlet?

Ennek a története is nagyon érdekes. Nem sokkal a rendszerváltás előtt a Hotel Gemencben dolgoztam, ahol elég sok olasz vendég megfordult, engem pedig megfogott a nyelv dallamossága. Elkezdtem olaszul tanulni. A barátaimmal rengeteget jártunk le a helyi lokálba, ahol összeismerkedtem egy olasz úriemberrel, akivel olyannyira összebarátkoztunk, hogy később a fiam keresztapja lett. Rengeteget jártam ki Itáliába, majd miután Pécsre költöztem nyitottam egy olasz ruházati üzletet. Sajnos a kilencvenes évek derekán ez már nem számított egy túl jól jövedelmező üzletágnak. A holtidőszakban elkezdtem olasz kerékpárboltokat látogatni, és mivel akkortájt még nem sokan foglalkoztak külföldi bringák behozatalával, így rövidesen lett is rá idehaza igény. Így indult a Konusz Bikes története immáron jó húsz évvel ezelőtt.

Versenyzőként magad is rajthoz álltál a május 12-i versenyen. Milyen volt testközelből átélni a V4 eseményeit, miként látod a viadal jövőjét?

A Visegrád 4 Kerékpárverseny egy nagyon jól szervezett viadal, melyen már többször is volt szerencsém rajthoz állni. Elmondható, hogy a 2017-es évhez képest is rengeteget lépett előre a verseny. Jóval erősebb mezőny állt ezúttal rajthoz, ami a magam fajta bringások dolgát nem nagyon könnyítette meg. Fontos, hogy a kormányzati támogatás miatt kiemelt szerepet kap a kerékpársport a visegrádi országok együttműködésében. A verseny fejlődése így töretlen, a határ a csillagos ég.

Szereped volt Claudio Chiappucci Magyarországra csábításában. Mennyire volt nehéz kapcsolatba kerülni a kerékpározás egy ilyen legendás alakjával?

A szervezők keresetek meg, hogy tudnék-e segíteni egy nagy sztár Magyarországra csábításában. Olasz kapcsolataim révén számos név szóba került, többek között Claudio Chiappuccit is megkerestük, aki egy jó ideig nem jelzett vissza, így elsődlegesen nem is vele folytattunk tárgyalásokat. Eduardo, egy olasz barátom közbenjárásával végül azonban sikerült elhoznunk őt hazánkba. Claudio nagyon jól érezte magát, tetszett neki az ország, barátságosan fogadta a rajongók közeledését, remek ötlet volt őt választanunk.

Július 22-én jön a V4 Special Series Debrecen és Ibrány között. A Zengő csapata ezen a versenyen is rajthoz áll.

Az idei szezont a szekszárdi kerékpárosok nagy része, így én is a Zengő csapat színeiben töltöm. Ebben az évadban már sikerült elérnünk azt, hogy Magyarország ötödik számú sora legyünk. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk a V4 Kerékpárversenyen. Szeretnénk a V4 Special Series Debrecen-Ibrány viadalon még jobban szerepelni, és legalább egy magyar csapat előtt zárni, ami nem lehetetlen célkitűzés.

Nagyszerű, hogy 2018-ban még egy nemzetközi bejegyzésű viadalra sor kerül az ország keleti részén is. Debrecen és Ibrány között nagyrészt sík útvonal vár a versenyzőkre, így esély nyílhat egy esetleges kiemelkedő magyar eredmény megszerzésére, fontos UCI pontokat gyűjtve. Nem mellékesen pedig egy újabb nagy sztár idecsábításán is munkálkodunk…

   
A verseny partnerei és támogatói:
Nemzetközi Visegrádi Alap A Visegrádi Csoport magyar elnöksége 2017/18 Külgazdasági és Külügyminisztérium Fisher Klímatechnika Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Kerékpáros Szövetség WestEnd City Center
Nissan Arval Magyarország Kft. Magyar Turisztikai Ügynökség Hungarofest Váradi Mentőszolgálat Rock FM Veritas Gold ásványvíz Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Grant Thornton Valuation Kft. GESU NutriDepó Support Bikers Tomtom Sports Bikemag.hu - Kerékpársport portál IfiPress - Ifjúsági magazin és diákportál
RideHard.hu Konuszbikes.hu Vanik Zoltán Fotó Pannonhalma Ibrány Debrecen Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum TT DIGITAL Kft. Demeter Pálinka Manufaktúra
Kulcsár-Fém Kft. Winner-B Kft. KFZS Kft. BENU Kristály Gyógyszertár DV Parking Kft. Nyír-Ktl Kft.
Keresés
Honlapinfó

A Visegrádi Négyek országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) által 2013-ban elindított országúti kerékpáros versenysorozat magyarországi versenyeinek hivatalos honlapja.
www.v4kerekparverseny.hu

V4 Kerékpárverseny.hu