Visegrád 4 Országúti Kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Stefan Rosiejak: „Nagyon jó koncepciónak tartom ebben a régióban fejleszteni a profi kerékpározást…”

A Visegrad 4 Special Series UCI főbírója először járt Magyarországon. A verseny után megkértük a német szakembert, hogy meséljen egy kicsit önmagáról, illetve természetesen kérdeztük a versenyről, a kerékpársportról és hazánkról is.

Stefan Rosiejak (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu)

Július 22-én került első alkalommal megrendezésre a V4 kerékpáros sorozat külön versenye, a Visegrad 4 Special Series Debrecen és Ibrány között. A viadal 1.2-es besorolással szerepel a nemzetközi szövetség Europe Tour versenynaptárában, így természetesen az UCI jelölt ki főbírót arra, méghozzá a német Stefan Rosiejak személyében. Vele beszélgettünk a verseny után.

Hirdetés▾
Fisher Klímatechnika

Stefan, meséljen egy kicsit önmagáról… Mit kell tudni Önről?

50 éves vagyok, Gelsenkirchenben születtem (Düsseldorftól 50 kilométerre, északra – a Schalke 04-nek is otthont adó városban). 1988-ban kezdtem speakerként dolgozni Németországban szervezett nemzetközi kerékpárversenyen. Azóta ebbéli minőségemben dolgoztam az Athéni és a Pekingi Paralimpián, a Dél-Afrikában rendezett Ifjúsági Pálya Világbajnokságon,a Német Körversenyen és a Tour de France 2017-es Düsseldorfi rajtjánál is.

Versenybíróként 25 éve tevékenykedem, első UCI bírói vizsgámat 1997-ben, Ottawában tettem le. Az UCI doppingellenőreként is dolgoztam, eddig több, mint 300 nemzetközi eseményen, többek között a Giro d´Italia-n, a Lengyel Körversenyen és több Cyclocross Világbajnokságon.

Az duisburgi székhelyű Északrajna-Westfáliai Kerékpáros Szövetség főtitkáraként dolgozom főállásban, amelyhez 430 egyesület és több, mint 25.000 versenyző tartozik.

Stefan Rosiejak (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu)

Mit gondol a V4 Special Series Debrecen-Ibrány versenyről, illetve a Közép-kelet Európában rendezett versenyekről egyáltalán?

Nagyon jó koncepciónak tartom ebben a régióban fejleszteni a profi kerékpározást. Komoly potenciállal rendelkezik. Szintén jó ötlet együttműködni a szomszédos országokkal, és lehetőséget biztosítani nem World Tour szintű profi csapatoknak vagy egyesületeknek, hogy fiatal tehetségeiket megfelelő szinten versenyeztessék az UCI Europe Tour verseny-sorozatban. Olyan fiatal tehetségekre gondolok, akik közül jó néhányat viszont láthatunk később akár a Giro-n is.

Hogyan készült fel erre a versenyre?

Áttekintettem minden rendelkezésemre álló információt az útvonalról, a verseny helyszíneiről, különleges adottságairól valamint a 3D útvonalgrafikát, és megnéztem az Interneten rendelkezésre álló videókat a szervező által korábban rendezett eseményekről.

Stefan Rosiejak (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu)

Emlékszik az első nemzetközi versenyére?

Ó, hát persze! Nehéz lenne elfelejteni… A Grand Prix International Txuma elnevezésű U23-as verseny volt, Baszkföldön, Spanyolországban. Délután fél ötkor kezdődött, 120 versenyző állt rajthoz, akik közül csak kilencen fejezték be értékelhetően – rémálomba illő volt!

Mennyire ismeri a magyar kerékpársportot?

Nem igazán ismerem. Először 1988-ban találkoztam magyar versenyzőkkel a Tour of Niedersachsen versenyen, Hannoverben. Később persze sokszor találkoztam Bodrogi Lászlóval, akit nagyszerű versenyzőnek tartok mind a mai napig.

Stefan Rosiejak (Fotó: V4 Kerékpárverseny.hu)

Mit gondol Magyarországról?

Ez az első magyarországi látogatásom. Bevallom, kicsit szégyellem is magam emiatt… Voltam már Lengyelországban, Oroszországban, Szlovákiában, Csehországban és Szlovéniában is, de Magyarországon még soha! Nagyon tetszenek viszont a gyönyörű építészeti emlékeik, az emberek pedig nagyon, de nagyon barátságosak. Nem mellékesen kiváló a magyar konyha is. Egészen bizonyos, hogy vissza fogok térni ide.

   
A verseny partnerei és támogatói:
Nemzetközi Visegrádi Alap A Visegrádi Csoport magyar elnöksége 2017/18 Külgazdasági és Külügyminisztérium Fisher Klímatechnika Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Kerékpáros Szövetség WestEnd City Center
Nissan Arval Magyarország Kft. Magyar Turisztikai Ügynökség Hungarofest Váradi Mentőszolgálat Rock FM Veritas Gold ásványvíz Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Grant Thornton Valuation Kft. GESU NutriDepó Support Bikers Tomtom Sports Bikemag.hu - Kerékpársport portál IfiPress - Ifjúsági magazin és diákportál
RideHard.hu Konuszbikes.hu Vanik Zoltán Fotó Pannonhalma Ibrány Debrecen Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum TT DIGITAL Kft. Demeter Pálinka Manufaktúra
Kulcsár-Fém Kft. Winner-B Kft. KFZS Kft. BENU Kristály Gyógyszertár DV Parking Kft. Nyír-Ktl Kft.
Keresés
Honlapinfó

A Visegrádi Négyek országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) által 2013-ban elindított országúti kerékpáros versenysorozat magyarországi versenyeinek hivatalos honlapja.
www.v4kerekparverseny.hu

V4 Kerékpárverseny.hu