Visegrád 4 Országúti Kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

V4 Kerékpárverseny – Magyar Kerékpáros Nap sajtótájékoztató

A 2. Visegrád 4 Kerékpárverseny új koncepció alapján kerül lebonyolításra. Erről, és még sok minden másról is szó volt a magyarországi verseny sajtótájékoztatóján.

2. V4 Kerékpárverseny

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Katona Kálmán, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége elnöke, Törzsök Zsolt, a V4 Kerékpárverseny főszervezője, Kovács „Koko” István, a Magyar Kerékpáros Nap nagykövete és Prosits Attila, a rendezvényt támogató Westend Kft. ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót a V4 Kerékpárverseny részleteiről a Külügyminisztérium aulájában.

Hirdetés▾
Fisher Klímatechnika

Prőhle Gergely helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy Európában előtérbe kerülnek az emberközpontú politikai törekvések. A világpolitikai helyzetek miatt is felértékelődik az országok összefogása, a régiók is egyre nagyobb szerepet kapnak. Fontos szempont a kapcsolatok új eszközökkel történő erősítése, így a V4 is ezt a polgárközeliséget hivatott kiterjeszteni. Ma Budapestről Krakkóba egy gyors biciklis előbb eljut, mint vonattal, így a négy országon keresztül zajló kerékpárverseny önmagán túlmutató, és kiemelten a visegrádi régióban kifejezi annak üzenetértékét. A kerékpározás egy tömegsport, sok embert megmozgat, így aV4 külpolitikai jelentése is könnyebben terjed.

Katona Kálmán a szövetség elnöke hozzátette, nagyon boldog, hogy idén a kiemelten támogatott sportágak közé került a kerékpározás, így lehetőség van elindítani egy tervezett utánpótlás-fejlesztést, és eredményesebben működtethető a válogatott keret is. A V4 Kerékpárverseny és a hozzá csatolt amatőr verseny pedig jó alkalom arra, hogy a verseny- és tömegsport erősebben összekapcsolódjon. Ennek fényében kerül kihirdetésre első ízben a Magyar Kerékpáros Nap is, hogy összehozza a bringázás szerelmeseit.

Törzsök Zsolt főszervező kiemelte, hogy új koncepció alapján valósítják meg a V4 Kerékpárversenyt, mert fontos szempont volt egy kerékpáros fiesta megrendezése is szórakoztató programokkal, koncerttel. Az sem véletlen, hogy Győrből indul a mezőny magyarországi szakasza, hiszen 2017-ben itt kerül megrendezésre az Európai Ifjúsági Oplimpiai Fesztivál, melyen kerékpárosok is rajthoz állnak majd. A Visegrádi célba érkezés pedig szintén szimbolikus, utalva a V4 országok közötti összefogására.

Kovács „Koko” István, a Magyar Kerékpáros Nap nagykövete mindenkit csak buzdítani tud, hogy érdemes kerékpárra pattanni, akár negyven felett is. Olimpiai bajnokunk örömét fejezte ki, hogy rá esett a választás, és bár futott már diplomáciai üzenetként, első ízben teker majd a „Kínok Kínja” 61 km-es versenyén a Külügyminisztérium és V4 törekvéseinek népszerűsítése céljából. Reményét fejezte ki azonban, hogy egyszer a V4 távját is teljesítheti majd. Kiemelte, hogy a kerékpársport tökéletes arra, hogy jól érezzük magunkat, és egészségesen sportoljunk, hiszen ez a sport rengeteg élményt tartogat mindenki számára. Az élsport ugyan kevés ember privilégiuma, de a szabadidősportokat, így a kerékpározást is lehet professzionálisan, kemény edzésmunkával és hatékonyan űzni, kisebb vagy komolyabb célokat kitűzve sportolni.

Dr. Simicskó István szerint egy sportbarát kormányzat számára mindig fontosak lesznek az ilyen törekvések, és fontos ráterelni a gyerekeket a sportszeretet útjára, amely a jellemfejlődés egyik alapja. A sport egy egyetemes nyelv, amelyet mindenki ért, és amely a V4 országok között is erősíti a nemzetek egységét. Az elmúlt négy év munkája mutatja a növekedést, hiszen 7%-ról 15%-ra nőtt a sportolók aránya 2010-es évhez képest. Ehhez pedig hozzájárult a mindennapi testnevelés bevezetése, vagy a kiemelt sportágak és a szabadidős megmozdulások támogatása. Az állam 2020-ig 2,8 milliárdos állami támogatással járul hozzá a kerékpársport fejlődéséhez, ami további lehetőségeket biztosít majd a szövetség számára.

Prosits Attila, a WestEnd ügyvezető igazgatója a verseny kiemelt szponzoraként elmondta, hogy a vállalat és a Trigránit csoport számára különösen fontosak a kiemelt sporttámogatások – mint az évek óta szponzorált vívás – vagy a tehetséggondozás, a fiatal sportolók eredményességének segítése. A V4 támogatásnak gazdasági és üzleti vonatkozása is jelentős, kiemelten tekintve a környező országokkal kialakított kapcsolatokra és a beruházásokra is. Reméli, jövőre már a vállalatcsoport csapata is elindulhat a kerékpáros távon.

   
A verseny partnerei és támogatói:
Nemzetközi Visegrádi Alap A Visegrádi Csoport magyar elnöksége 2017/18 Külgazdasági és Külügyminisztérium Fisher Klímatechnika Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Kerékpáros Szövetség WestEnd City Center
Nissan Arval Magyarország Kft. Magyar Turisztikai Ügynökség Hungarofest Váradi Mentőszolgálat Rock FM Veritas Gold ásványvíz Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Grant Thornton Valuation Kft. GESU NutriDepó Support Bikers Tomtom Sports Bikemag.hu - Kerékpársport portál IfiPress - Ifjúsági magazin és diákportál
RideHard.hu Konuszbikes.hu Vanik Zoltán Fotó Pannonhalma Ibrány Debrecen Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum TT DIGITAL Kft. Demeter Pálinka Manufaktúra
Kulcsár-Fém Kft. Winner-B Kft. KFZS Kft. BENU Kristály Gyógyszertár DV Parking Kft. Nyír-Ktl Kft.
Keresés
Honlapinfó

A Visegrádi Négyek országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) által 2013-ban elindított országúti kerékpáros versenysorozat magyarországi versenyeinek hivatalos honlapja.
www.v4kerekparverseny.hu

V4 Kerékpárverseny.hu