V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

2022-ben Európa legjobb teremkerékpárosai látogatnak hazánkba

A teremkerékpározás sokak számára sajnos mind a mai napig ismeretlen fogalom, pedig már az 1800-as évek végén is rendeztek kerékpárlabda meccseket Magyarországon.

Megjelent: 2021. február 13., szombat
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

Az Európai Kerékpáros Szövetség (UEC) főtitkára, Enrico Della Casa január végén személyesen hozta Magyarországra a 2022-es Teremkerékpáros Európa-bajnokság rendezéséről szóló szerződést. A nyíregyházi EB-ről, annak jelentőségéről, és persze magukról a teremkerékpáros szakágakról, az Európa Rádió jóvoltából készült interjú, Törzsök Zsolttal, a Magyar Kerékpáros Szövetség alelnökével.

Mit jelent a szövetség számára az, hogy hazánk rendezheti a 2022-es Teremkerékpáros Európa-bajnokságot?

– Ez egy óriási lehetőség számunkra. Érdemes tudni, hogy mind a kerékpárlabda, mind pedig a művészkerékpározás tradicionális szakágnak számít, hisz már az 1900-as éveket megelőzően, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megalapítása előtt is rendeztek nemzetközi teremkerékpáros eseményeket. Fantasztikus dolog, hogy 2022-ben Magyarország adhat otthont az Európa-bajnokságnak, ami érthető módon egy nagyon komoly sportdiplomáciai siker is.

Miért pont Nyíregyháza lett a helyszín?

– Találnunk kellett egy olyan sportcsarnokot, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, a nyíregyházi komplexum pedig a maga nemében megfelel az elvárásoknak. A sportág irányító szervezete magas követelményeket támaszt a helyszínt illetően, kezdve a küzdőtér méretétől, a befogadóképességen át a fénytechnikáig, nem beszélve a padlózat állapotáról illetve az infrastruktúráról, a szabolcsi megyeszékhely pedig mindenben megfelel az elvárásoknak.

Európa legjobb művészkerékpárosai valamint a legerősebb kerékpárlabda válogatottjai mérkőzhetnek meg egymással jövőre Magyarországon. Mit kell tudni ezekről a versenyszámokról?

– A művészkerékpározás egy előre meghatározott koncentrikus körön belül végzett, tulajdonképpen a talajtornához hasonló, komoly állóképességet és erőkifejtést igénylő gyakorlatsor bemutatása, amelyet öt percen belül kell végrehajtani. A szakág nemzetközi vezetése komoly dokumentációval bír, amely meghatározza a különböző statikus és akrobatikus elemek valamint a kormányon és a nyergen végzett egyensúlyozási feladatok mikéntjét. Hasonlóan a tornához illetve a műkorcsolyázáshoz a szegmensek nehézsége különböző pontértéket képvisel.

A kerékpárlabda ennél jóval egyszerűbb, gyakorlatilag egy kis méretű pályán gólra játssza a két, két-két főből álló csapat. Értelemszerűen a labda kapuba juttatása a fő cél, amelyhez a kerékpárt kell használni, bár a játékszer hozzáérhet a testfelülethez is, sőt a kapus értelemszerűen kézzel is védhet, de a lövések a bicikli kerekével történnek. A szabályok nagyjából hasonlóak a labdarúgás szabályaihoz.

Mennyire ismertek jelenleg idehaza ezek a szakágak?

– Az ismertség tekintetében átlagosnak mondanám, inkább az okozza a problémát, hogy maga a kerékpársport hazai megítélése marad el a nyugati országokban megszokottaktól. Természetesen a hazai irányítás arra törekszik, hogy a kerékpársport egyre népszerűbbé és elfogadottabbá válhasson, és pontosan ez az oka annak, hogy megpróbálunk egyre több világeseményt Magyarországra hozni. Sajnos azt is tudni kell, hogy hazánkban az 1930-as évektől egészen az 1990-es évekig szüneteltek ezen szakágak, akkor alapították újra őket. Mindezek ellenére ez az elmúlt időszak eredményein nem látszik, művészkerékpározásban rendelkezünk két világbajnoki negyedik hellyel, de az Európa-bajnokságokon is szereztünk már bronzérmet.

Milyen hosszabb távú célokat látnak maguk előtt?

– Nem titkolt célunk, hogy egy sikeres lebonyolítás esetén, egyfajta folytonosságra törekedjünk, azaz, hogy az elkövetkezendő években is esélyünk legyen a szakág világeseményeinek otthont adni – a terveink szerint 2023-ban ugyancsak a felnőtt kontinensviadalra, míg egy évvel később a Junior Európa-bajnokság megrendezésére pályáznánk, a távlati elképzelés pedig a világbajnokság hazánkba csábítása lehet.

Ezek a fentebb felvázolt események milyen szinten népszerűsíthetik idehaza a teremkerékpározást?

– Természetesen alapvető célként határoztuk ezt is meg, bár nyilvánvalóan ez a valóságban jóval bonyolultabb ennél, hiszen a szakágak infrastruktúrája nem alakult ki még teljesen idehaza, bár bízunk abban, hogy ez a jövőben változhat. Feltétlenül szeretnék olyan sportolni vágyó gyerekeket megérinteni, akik jó érzékkel rendelkezek és tehetséget mutatnak ahhoz, hogy idővel teremkerékpáros váljon belőlük.

 

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend