V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

A környezettudatosság jegyében is igyekszik betartatni az UCI új szabályait a V4 szervezősége

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) számos új szabályt vezetett be április 1-től, melyek egy része a versenyzők biztonságát hivatott növelni, bizonyos előírások pedig a mezőny által eldobált szemetet próbálják egy-egy helyhez kötni, ezzel is minimalizálva a környezetszennyezést.

Megjelent: 2021. április 16., péntek
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

Április 1-től a szervezők minden UCI kategóriás versenyen kötelesek 40 kilométerenként szemetelőzónákat kijelölni.

Ennek eleget téve a július 10-i V4 Kerékpárverseny során a Budapest és Pannonhalma közötti 157,3 kilométeres távon három olyan rész is lesz, ahol a kerékpárosok szabadon eldobhatják a feleslegessé vált hulladékaikat – a kulacsokat illetve a frissítéshez használt termékek csomagolásainak eszközeit. A tervek szerint ezen zónák Felcsút és Bodmér között, Bakonycsernye után valamint a Pannonhalmára való közvetlen beérkezés előtti részen kerülnek kijelölésre.

A sportág irányítószervezete ezzel egyrészt a környezettudatosságot igyekszik fokozni, másrészt szeretné csökkenteni azon elkerülhető bukások számát, amelyek egy-egy rossz helyen eldobott kulacs miatt következnek be. A szabályok betartatása érdekében a jogsértést elkövető bringásokat egynapos viadalok esetén pénzbírsággal és UCI-pontok levonásával büntetik, míg abban az esetben, ha valakit egyazon megmérettetésen másodszor is szemetelésen kapnak, azt azonnali hatállyal diszkvalifikálják.

„A korábbi helyzet nem volt fenntartható, a természetben eldobni a szemetet teljesen elfogadhatatlan” – így David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség jelenlegi elnöke a szabályok bevezetésekor.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók