V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Claudio Chiappucci: ezek a versenyek nagyot lendíthetnek a régió kerékpársportján

Az „Ördögnek” becézett Claudio Chiappucci a 90-es évek egyik meghatározó hegyi menőjének számított. Nyert szakaszt a Tour de France-on, amelyen nyolc, valamint a Giro d’Italián is, ahol tizenkét alkalommal állt rajthoz. Őt kérdeztük múltról és jelenről annak kapcsán, hogy ő lesz az idei -es sorozat díszvendége az idei V4-es sorozat záróversenyén Budapest és Pannonhalma között.

Megjelent: 2018. április 27., péntek
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu
Claudio Chiappucci

Idén május 12-én kerül megrendezésre a Visegrádi Csoport közös kerékpáros sorozatának záró versenye Budapest és Pannonhalma között, melynek díszvendége a Tour de France kétszeres ezüstérmese, az olasz Claudio Chiappucci lesz.

Nem először érkezik Magyarországra, milyen élményekre emlékszik vissza legutóbbi itt tartózkodásából?

Nagyon tetszett Budapest és maga az ország is. Szeretnék még többet megismerni belőle, a természeti adottságai lenyűgözőek. Remélem, hogy idén lesz alkalmam feltérképezni a vidéket is.

A V4 versenysorozat magyarországi záró futamának díszvendége lesz, hogyan látja a kerékpársport országhatárokon túli összefonódását, mit vár az idei versenytől?

A Visegrád 4 Kerékpárverseny egy nagyon szép és jól szervezett viadal. Mivel én sohasem versenyeztem Európa ezen részén, örömteli számomra, hogy a modern kerékpározás ma már a kontinens előttem kevésbé ismert fele számára is megnyílt. 2018-ban egy nagyszerű versenyt várok Magyarországon azoktól, akik ki akarnak tűnni a mezőnyből.

Miben látja a közép-európai versenyzők felzárkózásának lehetőségeit?

Ezek a versenyek nagyot lendíthetnek a régió kerékpársportján. Jó lenne azonban, ha a Lengyel Körverseny mellett, legalább még egy másik WorldTour esemény is lenne Európa ezen részén, vagy talán érdemes lenne elgondolkozni egy Közép-Európai Körverseny megszervezésén.

Hogyan jellemezné a mai kor versenyzőit, összehasonlítva a 90-es évekkel?

A kerékpározás rengeteget változott a 90-es évek óta, főleg ami a technológiát illeti, de korábban talán pont ettől hatott még izgalmasabbnak. Sajnos, manapság sokkal kevesebb a karakteres versenyző, mint az én időmben, sokszor a sportigazgatók irányítják a kerekeseket.

Pályafutása egyik legnagyobb ellenfelének Miguel Induraint tartja, de Marco Pantanival is éveken keresztül tekert együtt. Milyen volt ilyen legendákkal versenyezni?

Indurainnal hatalmas csatákat vívtunk, lényegében miatta lettem „El Diablo” azaz „Ördög”. Hosszú szökéseket kellett indítanom, hogy legyőzhessem a nagy körversenyeken, de neki mindig kedveztek az időfutamok. Marco Pantanival csapattársak lettünk profivá válását követően. Éveken keresztül elválaszthatatlanok voltunk, de később sajnos olyan befolyás alá került, ami végzetesnek bizonyult számára.

A Tour de France-on kétszer nyerte el a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót, és három szakaszgyőzelmet szerzett, de melyik volt pályafutása legemlékezetesebb sikere?

Az egynapos versenyek közül egyértelműen a Miláno-Sanremo győzelmem az, amire a leginkább büszke vagyok. Ha a többnapos versenyekről kérdez, akkor a Tour de France Sestriere-i szakasza. Erre mindenki emlékszik a pöttyös trikó megszerzése miatt. Ezen a napon valami különleges dologgal kellett próbálkoznom mivel Indurain ellen nem volt esélyem a hosszú egyenkénti időfutamon. Ez a győzelem már csak azért is értékes, mert a Tour aznap átlátogatott Olaszországba is.

Mivel foglalkozik azóta, hogy abbahagyta a versenyzést?

Visszavonulásomat követően sem távolodtam el kedvenc sportomtól, megmaradtam a kerékpársport világában konzulensként, valamint versenyek és Gran Fondo-k szervezőjeként. Civilként PR tevékenységekkel foglalkozom.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend