V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Dániából érkezik az idei V4 Kerékpárverseny főbírója

A V4 kerékpáros sorozat idei magyar versenyének UCI bírója a dán Jakob Knudsen lesz, aki korábban még sohasem járt hazánkban, így a Visegrád 4 Kerékpárverseny is újdonságként vár majd rá.

Megjelent: 2021. június 27., vasárnap
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

A harmincnyolc esztendős Knudsen Fyen-szigetéről származik, jelenleg is ott él a feleségével és a kislányával. Természetesen hasonlóan a legtöbb versenyebíróhoz ő maga is kerékpárversenyzőként kezdte a pályafutását, majd 2004-ben döntött úgy, hogy a bringás mezt a kék ingre cseréli. 2016-tól vesz részt a nemzetközi körforgásban, az idei évtől pedig az UEC, azaz az Európai Kerékpáros Szövetség ellenőri bizottságának vezetői posztját is betölti.

Emlékszik még az első versenyére, amelyen bíráskodott?

– Őszintén megvallva nem igazán, amire tisztán emlékszem az az első nemzetközi versenyem 2016-ban, ez a belga Triptique des Monts et Chateau 2.2-es besorolású szakaszviadal volt. Egy nagyon jól szervezett és látványos megmérettetés, ráadásul abban az évben egy dán bringás nyerte az összetettet.

Mi a véleménye a Visegrád 4 kerékpárverseny-sorozatról?

– Az első benyomásaim nagyon jók. Az a koncepció, amit a Visegrádi Együttműködés országai elindítottak példaértékű a sportágon belül. Tetszik a magyar viadal útvonala és nagyon pozitívan értékelem a szervezőkkel eddig lefolytatott egyeztetéseim, látszik, hogy elkötelezettek, így tisztában vagyok azzal, hogy egy nagyon jól szervezett eseményre érkezem.

Hogyan készül magára a versenyre, milyen lépésekből tevődik össze a munkája?

– Miután a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség delegál az adott viadalra, szinte azonnal felveszem a kapcsolatot a szervezőkkel, hisz nagyon fontos, hogy minél hamarabb jó kontaktus alakuljon ki a főszervező és köztem. Gyakran eszközölünk közösen valamiféle kiigazítást a kiírásban, az útvonalban stb. Ahogy közeledik a viadal rajtja, átnézem az induló csapatok listáját és elkezdem a felkészülést a technikai értekezletre. A verseny során igyekszem a lehető legjobban együttműködni a kollégákkal a megmérettetés minél jobb lebonyolítása érdekében. Utána pedig elkészítem a jelentést a nemzetközi szövetség irányába.

Melyek azok a problémák, amelyektől manapság a legtöbb verseny szenved?

– Szerencsére túlságosan komoly gondok nincsenek. Természetesen ez a pandémiás időszak negatívan befolyásolta a kerékpársportot is, hasonlóan az összes többi sportághoz. A mai kor kerékpározásának az egyik legfőbb célkitűzése a versenyzők biztonságának a növelése – és itt nem csak magára a versenyre gondolok. Fontos, hogy a bringások és a mindennapi életben a közutakon közlekedők kellőképpen tiszteljék egymást.

Járt már korábban Magyarországon? Mi a véleménye hazánkról valamint a kerékpársportunkról?

– Pillanatnyilag nem tudok még túl sokat a magyar kerékpársportról. Amivel tisztában vagyok, hogy van egy nagyon tehetséges U23-as női versenyzőjük, aki több szakágban is érdekelt. Sajnos ezt megelőzően soha nem jártam még az országukban, így nagyon várom már a Budapestre érkezést. Persze vannak magyar ismerőseim, és a kerékpársportban is dolgoztam már együtt magyarokkal, akiket pozitív és barátságos emberekként aposztrofálnék.

Az idei V4-es versenyszezon a Visegrád 4 Kerékpárversennyel kezdődik Budapest és Pannonhalma között július 10-én. A sorozat másnap Szlovákiában folytatódik, míg a cseh valamint a záró lengyel futamra, július 17-én és 18-án kerül sor.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók