V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

A Visegrád 4 Kerékpárverseny története

Az eredetileg Radoslaw Sikorski, lengyel külügyminiszter ötlete alapján indult kezdeményezés 2014-re versenysorozattá nőtte ki magát.

Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu

A magyar V4 elnökségi periódus kezdetén, a 2013. évi firenzei kerékpáros világbajnokság helyszínén a négy társszervező szerződésben rögzítette azokat az alapelveket, amelyek mentén az együttműködés azóta is folyamatos és zökkenőmentes. A négy ország minden évben egy-egy UCI 1.2 ME kiemelt kategóriás nemzetközi országúti kerékpárversenyt rendez, amelyek célja, hogy tovább népszerűsítsék a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködését.

V4 Kerékpárverseny 2013

533 kilométer megtétele várt a Visegrádi Csoport négy tagországának, valamint a keleti-partnerség országaiból verbuválódott indulókra 2013-ban, az első Visegrád 4 Kerékpárversenyen, amely még nem a négy tagország külön versenyeiből állt. A szervező a profi kerékpárversenyek (pl. Tour de Pologne) rendezésében már nagy tapasztalatokat szerzett Lang Team Sp. z.o.o volt. Maximum 300 résztvevő indulhatott 2013. május 17-én délután Budapestről, a WestEnd City Center tetőteraszáról, a leggyorsabbak pedig másnap délben értek célba Krakkó városának főterén. A magyarországi szakasz biztosításával Martonyi János külügyminiszter Törzsök Zsoltot bízta meg.

Radosław Sikorski, lengyel külügyminiszter a varsói sajtótájékoztatón (Fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztérium)

Radosław Sikorski, lengyel külügyminiszter a varsói sajtótájékoztatón
(Fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztérium)

V4 Kerékpárverseny 2014

A második – immár versenysorozattá bővített – Visegrád 4 Kerékpárversenyre 2014. május 13-17. között került sor. Ebben az évben már mind a négy társszervező egy-egy UCI 1.2 ME kiemelt kategóriás nemzetközi kerékpárversenyt rendezett. A magyar szakasz résztvevőinek a Győri ETO Park és a Visegrádi Várhegy közé kijelölt, 152,8 kilométeres távot kellett teljesíteniük, miközben négyszer mászták meg a Várhegyet. A V4 Kerékpárverseny csatolt rendezvényeként került lebonyolításra a „Kínok Kínja” amatőr kerékpárverseny, amelyen az Amatőr Kerékpáros Egyesületek Szövetsége (AKESZ) bajnoki rendszerének szabályai szerint három távon (100km, 61km, 24km) indulhatott tulajdonképpen bárki. A „Kínok Kínja” futam egyik indulója az olimpiai bajnok és profi világbajnok ökölvívó, Kovács „Koko” István volt, aki a Magyar Kerékpáros Nap arcaként teljesítette a korcsoportjának megfelelő versenytávot.

A 2014-es verseny legjobbjai

A magyar verseny végeredménye:

Pawel Bernas (POL) (1.)
BDC-Marcpol

Kamil Zielinski (POL) (2.)
Mexller

Marek Czaneczky (SVK) (3.)
Amplatz BMC

Nemzetenként a legjobbak:

Kusztor Péter (HUN)
Amplatz BMC

Jiri Polniczky (CZE)
Bauknecht Author

Pawel Bernas (POL)
BDC-Marcpol

Marek Czaneczky (SVK)
Amplatz BMC

Az összetett pontverseny győztese:

Patrick Tybor (SVK)
Dukla Trencin

A 2014-es magyar verseny egy pillanatképe (Fotó: Vanik Zoltán)

A 2014-es magyar verseny egy pillanatképe
(Fotó: Vanik Zoltán)

Oldalak: 1 2 3 4

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók