V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

2021-ben is Pannonhalmán ér célba a Visegrád 4 Kerékpárverseny mezőnye

A V4 Kerékpárverseny magyarországi mezőnye az elmúlt években rendre Budapestről indulva a Pannonhalmi Főapátság előtt ér célba. A versenyzőknek az utolsó kilométereken abszolválniuk kell a helyenként 15%-os meredekségű emelkedőt.

Megjelent: 2020. december 30., szerda
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

A kaptató annak rendje és módja szerint 2016-ban is megrostálta a mezőnyt, amely apró darabjaira hullott. A győzelmet egy remek egyéni támadás végén a szlovák Marek Canecky (Amplatz-BMC) szerezte meg. Egy évvel később ketten harcoltak a végső sikerért, végül a lengyel Kamil Zieliński (Domin Sport) diadalmaskodott, míg 2018-ban a cseh Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) bizonyult a legjobbnak.

2019-ben a férfiak versenyén Pawel Franczak (Voster-ATS) ünnepelhetett, míg az első magyarországi női UCI kategóriás viadal végén az orosz Polina Kirillova haladt át elsőként a célvonalon.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi járásban, Pannonhalma városban található. Napjainkban is élő, mintegy negyven fős szerzetesközösség lakja, akik az „ora et labora” szellemében végzik a liturgiát, fogadják a lelkigyakorlatozókat, működtetik a bentlakásos gimnáziumot, kulturális munkát végeznek – könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, koncertek szervezésével –, valamint dolgoznak az apátság működésének anyagi megalapozásán, többek között borászat, sörfőzde, gyógynövénykert fenntartásával és vendégek fogadásával.

A főapátság látványos épületegyüttese a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, közel 300 méter magas dombon, a Szent Márton-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus bazilika az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A 19. századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek. Az egész épületegyüttest a magyar klasszicizmus egyik legismertebb alkotása, az 55 méter magas torony koronázza.

2021-ben a Visegrádi Csoport tagországainak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös nemzetközi országúti kerékpárverseny sorozata, a Visegrád 4 Kerékpárverseny, 2021. július 10-én hazánkban indul, majd másnap Szlovákiában folytatódik, míg a cseh, valamint a záró, lengyel futamra július 17-én és 18-án kerül majd sor.

A magyar viadal útvonala a tervek szerint nem változik, a korábbi években megszokottaknak megfelelően ezúttal is Budapestről rajtol, és Pannonhalmán ér véget.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
V4Presidency
Nemzetközi Visegrádi Alap
Külgazdasági és Külügyminisztérium
HM
Magyar Turisztikai Ügynökség
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
Škoda Valent Autó
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
szabadidos
ctrend