V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Budapestről rajtol az 1. Visegrád 4 Kerékpárverseny

Legalább 17,5 órányi kemény küzdelem, 533 kilométer négy ország érintésével, 300 amatőr versenyző. A magyar fővárosból indul el 2013. május 17-én az 1. Visegrád 4 Kerékpárverseny, amely május 18-án, Krakkóban ér célba.

Megjelent: 2013. április 5., péntek
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu
1. Viisegrad 4 Bicycle Race (Fotó: YouTube.com)

Radosław Sikorski, lengyel külügyminiszter és Czesław Lang, a Lang Team vezérigazgatója mutatta be Varsóban a versenyt, és ismertette az azzal kapcsolatos tudnivalókat. Április 5-én a többi visegrádi fővárosban is hasonló sajtótájékoztatókat tartottak – Budapesten Roman Kowalski, lengyel nagykövet és Prőhle Gergely, külügyi helyettes államtitkár részvételével.

A teljesítménytúra célja elsősorban az, hogy népszerűsítse a Visegrádi Csoport országai közötti együttműködést és a V4 eszmeiségét, mindenekelőtt a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar társadalomban, valamint a keleti partnerségi államokban. A verseny emellett a most zajló lengyel visegrádi elnökségre is fel kívánja hívni a figyelmet.

Radosław Sikorski, lengyel külügyminiszter a varsói sajtótájékoztatón (Fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztérium)

Radosław Sikorski, lengyel külügyminiszter a varsói sajtótájékoztatón
(Fotó: Lengyel Köztársaság Külügyminisztérium)

A visegrádi országokat összekötő erőpróba értelmi szerzője Radosław Sikorski, a lengyel diplomácia vezetője, aki a legendás Béke Nagydíj eszmeiségét mintázó kerékpárversenyt álmodott meg. Ötletét a lengyel elnökség elindulásakor, 2012. június 4-5-én, a visegrádi fővárosokban tett látogatásakor tárta a nyilvánosság elé. Kezdeményezését a többi visegrádi külügyminiszter: Miroslav Lajčák, Martonyi János és Karel Schwarzenberg is támogatta.

Az 1. Visegrád 4 Kerékpárversenyen mintegy háromszázan állnak majd rajthoz, az indulók egyéniben és csapatban nevezhetnek. A csapatok létszáma 5 és 10 fő közötti lehet, az eredménybe itt a három leggyorsabb versenyző részideje számít majd be. A verseny összdíjazása a visegrádi külügyminiszterek jóvoltából 100 ezer euró. A férfi és a női kategória győztese egyaránt 10 ezer euró jutalmat nyer, ezen kívül a legjobb 30 versenyző részesül jutalomban. A szervezők különdíjakat is osztanak a legjobb, keleti partnerségi országokat képviselő versenyzőknek.

A verseny főszervezője a Lang Team, amely vállalkozás nagy tapasztalattal rendelkezik a hasonló események szervezésében. Az útvonal teljes hosszán és a visegrádi fővárosokban családi rendezvények – piknikek, biciklis felvonulások – kísérik majd a rallyt.

A magyarországi szakasz biztosításával Martonyi János külügyminiszter Törzsök Zsoltot bízta meg.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók