V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Talán Vas Kata Blanka sikerei teremthetik meg a hazai női kerékpársport jövőjét

A még mindig csak tizenkilenc esztendős Vas Kata Blanka a negyedik helyen végzett a tokiói olimpiai játékok hegyikerékpáros versenyén, ezzel megkoronázva az elmúlt két évét, amely igencsak bővelkedett kiemelkedő eredményekben.

Megjelent: 2021. július 27., kedd
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

2019. május 12-én 101,2 kilométer várta a Visegrád 4 Ladies Series Pannonhalma résztvevőit, hazánk első UCI 1.2-es besorolású női kerékpárversenyén, melynek végén Vas Kata Blanka lett a legjobb magyar bringás, aki a 10. helyen ért célba. Néhány hónappal később Zalaegerszeg környékén folytatódott a sorozat, ahol Blanka a hatodik pozícióban zárt.

Alig két évvel később Blanka nemzetközi eredményeit már felsorolni is nehéz, menetelése a 2020 februári Cyclo-cross világbajnokságon kezdődött, amikor is az U23-as mezőnyben szerzett ezüstérmet. Ezt számos kiemelkedő országútis eredmény – például egy U23-as Európa-bajnoki hatodik hely -, majd az év végéhez közeledve a Mountain Bike világkupa-futamok követték, ahol folytonos technikai problémái ellenére is rendre az élmezőnyben gurult át a célvonalon. Október elején aztán ebben a szakágban is világbajnoki ezüstérmes lett az U23-asok között.

A Cyclo-cross szezon kezdetén előbb egy cseh, majd egy lengyel C2-es futamot nyert meg, később pedig az Európa-bajnokság U23-as korcsoportjában végzett másodikként, melyet követően káprázatos formában zárta az óévet, az Ethias Cross-sorozat hatodik futamán aratott sikere után, átmentve erejét 2021-re, a szintén C2-es besorolású Hexia Cyclocross Gullegemen sem talált legyőzőre. A magyar bajnoki címét könnyed magabiztossággal védte meg, egy hétre rá pedig bebiztosította világkupa-győzelmét a huszonhárom éven aluliak diszciplínájában, miközben abszolútban az ötödik helyet zsebelte be.

Ebben az évben a belga kikötőváros, Ostende adott otthont a Cyclo-cross világbajnokságnak, ahol Vas Kata Blanka, mint az U23-as futam egyik esélyese állhatott rajthoz. A szivárványszínű trikót végül a holland Fem van Empel kaparintotta meg honfitársa, Aniek van Alphen és a magyar kerekes előtt, aki tavalyi ezüstérme után, ezúttal egy bronzzal gazdagodott.

Egy hosszabb, kényszerű pihenőidőszakot követően jöttek az olimpiai válogatóversenyek, majd az országúti címe megvédése, Tokióban pedig sporttörténelmet írva a magyar hegyikerékpáros szakág legjobb eredményét érte el olimpiai negyedik helyével.

Az utolsó sorból induló Vas Kata Blanka remekül kapta el a rajtot, bár az éjszakai esőzés miatt csúszós, kissé saras pályán a nőknek sokkal nehezebb dolga volt, mint egy nappal korábban a férfiaknak. Ennek köszönhetően többekhez hasonlóan Blanka is bukott, így a kiváló kezdést követően egészen a tizedik helyig esett vissza. Sokáig e pozíció körül tempózott, majd taktikusan, okosan versenyezve az utolsó két körben kezdte el a felzárkózást, minek eredményeképpen egészen a negyedik helyig jött előre, a három svájci bringás utolérésére azonban már nem volt esélye, ám így is fantasztikus versenyzéssel a negyedik pozícióban zárt.

Vas Kata Blanka megmutatta, hogy itthonról elindulva is elérhető a világelit, s talán ezzel kapcsolatban egy újabb V4 Ladies Series viadal is lehetőséget biztosíthat a hazai női kerékpársport jövője számára.

Megosztás
Keresés az oldalon
A legközelebbi verseny

A legfrissebb fotók
V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány (Fotó: Vanik Zoltán)

V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány: a verseny képekben

A legfrissebb videó
V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány

V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány: videós összefoglaló

Kövess minket!

Instagram-fiókunk Facebook-oldalunk

Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Škoda Valent Autó
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend