V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Vas Kata Blanka és Valter Attila is megvédte a címét az országúti országos bajnokságon

A Team SD Worx kiválósága sorozatban negyedszer, míg a Jumbo-Visma bringása másodszor lett bajnok.

Megjelent: 2023. június 25., vasárnap
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

Június 25-én vasárnap, Pannonhalma és környéke adott otthont az elit női és férfi országúti országos bajnokságnak. Délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött a program, a lányokra 5 db 16,8 kilométeres nagy kör és másfél 5,8 kilométeres kis kör, azaz 91,2 kilométer várt, míg a férfiak 9 db 16,8 kilométeres nagy kört és három és fél 5,8 kilométeres kis kört, vagyis 170 kilométert teljesítettek.

Nyugodt tempóban kezdett a hölgyek mezőnye, melynek élén többnyire Vas Kata Blanka (Team SD Worx) diktálta a tempót, akinek időnként Jordán Dorka (Grouwels-Watersley) segített be. A nagy köröket együtt teljesítette a csoport, majd az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, helyenként 15%-os meredekséggel bíró emelkedőn Vas elindult, a többiek pedig nem tudták tenni rá a kereket. Innen pedig már nem is volt kérdéses a viadal végkimenetele, Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer nyerte el a bajnoki címet, mögötte Zsankó Petra (Massi-Tactic) lett a második, míg Jordán Dorka a harmadik.

A verseny eleje nem volt túl izgalmas, ugyanakkor az utolsó másfél kis körben sikerült kialakítanom a győzelemhez szükséges különbséget – mondta el Vas Kata Blanka a versenyt követő sajtótájékoztatón. – Persze szerettem volna már korábban is próbálkozni, de hamar rájöttem, hogy ezúttal nem tudok ideje korán ellépni, így az utolsó másfél kör dönt majd, és ez így is volt.

Eredmények:
Országúti országos bajnokság 2023, Pannonhalma
Elit nők, 91,2 kilométer:

1. Vas Kata Blanka (Team SD Worx) 2:31:53
2. Zsankó Petra (Massi-Tactic) + 41 mp
3. Jordán Dorka (Grouwels-Watersley) + 54 mp

Érdekesen indult a férfiak versenye, szinte azonnal ellépett egy öt fős sor, akikhez nem sokkal később Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Valter Attila (Jumbo-Visma) ugrott fel. Viszont ezt a próbálkozást megfogta a főmezőny, ám a címvédő Valter nyughatatlan volt, így Karl Ádám (Epronex-Hungary) társaságában ismét megindult.

A duó előnye bő ötven másodpercnél tetőzött, majd mintegy hetven kilométer megtétele után kissé váratlan módon, Nagy Bendegúz (Epronex-Hungary) és Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) csatlakozott – bár utóbbi nem sokkal később leszakadt –, így mögöttük érthető módion a magyar kontinentális sor kerekesei már nem dolgoztak, a többieknek kellett összefogniuk az üldözésben.

Hatvan kilométerre a céltól Nagy Bendegúz is megadta magát, de Karl Ádám sem tudta már tartani a tempót a Jumbo-Visma profijával. A kis kört közel két perces fórral kezdte Valter, miközben mögötte Dina Márton (ATT Investments), Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) triója küzdött a dobogós helyekért.

Valter Attila szárnyalt az apátság felé vezető emelkedőn, s végül közel két és fél perces előnnyel nyerte meg 2022 után 2023-ban is az országúti országos bajnokságot. Mögötte Dina Márton lett a második, aki az utolsó előtti körben hagyta faképnél riválisait, míg harmadikként Fetter Erik ért célba.

Miután Karl Ádám is leszakadt rólam, arra számítottam, hogy utolérnek és az emelkedőn kell majd újra támadnom – nyilatkozta a célba érkezés után Valter Attila. – Ez viszont végül nem így történt, tudtam, hogy hátul nincs egyetértés, ekkor mentem egy öt-tíz perces maximumot, onnantól kezdett el igazán nőni az előnyöm. Nagyon nehéz volt az egész napot szökésben tölteni, de még mindig jobb volt így, mint a mezőnyben folyamatosan átvenni a tempóváltásokat.

Országúti országos bajnokság 2023, Pannonhalma
Elit férfiak, 170 kilométer:

1. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:50:34
2. Dina Márton (ATT Investments) + 2:28
3. Fetter Erik (EOLO-Kometa) + 3:03

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend