V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

2021. július 10-én jön a VIII. Visegrád 4 Kerékpárverseny

A Visegrádi Csoport közös országúti versenysorozatának első állomása lesz idén a magyarországi viadal, amelynek mezőnye a 2019-es kiíráshoz hasonlóan ezúttal is Budapesten, a Carl Lutz rakparton rajtol, majd immáron lassan hagyományosan Pannonhalmán ér célba.

Megjelent: 2021. július 8., csütörtök
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

A Visegrádi Együttműködés, melyhez a verseny is kapcsolódik, 30 éves múltra tekint vissza. Az idei év különlegessége, hogy július 1-jével Magyarország vette át a Visegrádi Csoport elnökségét egy évre. A Visegrád 4 Kerékpárverseny, a magyar V4 elnökség „Nagy Rajtja”.

A magyarországi verseny sajtótájékoztatójára július 8-án, csütörtökön került sor, melynek résztvevői és meghívott vendégei a Várkert Bazár előtt gyülekeztek, ahonnan együtt tekertek át a Parlamenthez, majd a Vogue Étteremhajóhoz.

A 157,3 kilométeres táv megtétele során a nemzetközi mezőny többek között Telki, Zsámbék, Bicske, Csákvár, Bodajk, Csetény, Zirc és Ravazd érintésével érkezik meg a célvárosba, ahol a befutó előtti körözés során többször is meg kell küzdeniük a helyenként 15 százalékos, térköves emelkedővel.

A Visegrádi Négyek tagországai 2013 óta rendezik ilyen néven a viadalt, ami kezdetben egyben teljesítendő 500 kilométeres távot jelentett amatőrök számára. Azóta azonban a világbajnokságokra és az olimpiákra is kvalifikációs pontokat adó nemzetközi versenyrendszerbe, az UCI Europe Tourba integrálódott, négy különálló UCI 1.2 kategóriás egynapos versenyként. Most szombaton nálunk indul a sorozat, különleges verseny lesz az idei.

Törzsök Zsolt főszervező elmondta, hogy az idei V4 Kerékpárverseny egy világörökség részét képező területről indul és egy világörökség részét képező területen ér célba, a Pannonhalmi Főapátság meredek emelkedőjén. Rekordlétszámú mezőny, 28 csapat 170 versenyzője rajtol majd el szombaton 13:30 órakor a Várkert Bazár elől, ez hazánkban eddig a legnagyobb létszámú peloton, amely versenyezni fog egymással.

Iglói-Nagy István a Külgazdasági és Külügyminisztérium főigazgatója hangsúlyozta a Visegrádi Együttműködés erősségét és fontosságát, hozzátéve, hogy maga a kerékpárverseny-sorozat a négy ország sportbeli kezdeményezéseinek legfontosabb alappillére.

Marianna Neupauerová a Visegrádi Alap igazgató-helyettese hozzátette, hogy a kerékpáros projekt előnyt élvez, mivel mind a négy országot érinti.

Dr. Princzinger Péter a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke pedig reményét fejezte ki afelé, hogy a jövőben akár a kerékpársport más szakágaira is kiterjedhet ez az együttműködés – ennek megerősítése kapcsán a négy ország kerékpáros szövetségeinek képviselői aláírták a Visegrádi Négyek sportbeli együttműködésének meghosszabbításáról illetve kiterjesztéséről szóló megállapodását.

A V4 Nagy Rajtja tehát szombaton 13:30-kor lesz a Várkert Bazárnál, ahol az idei Giro d’Italia összetettjét három napon át vezető Valter Attila rajtoltatja majd el a mezőnyt.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend