V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

2023-ban is Pannonhalmán ér célba a Visegrád 4 Kerékpárverseny mezőnye

A V4 Kerékpárverseny magyarországi mezőnye az elmúlt években rendre Budapestről indulva a Pannonhalmi Főapátság előtt ér célba. A versenyzőknek az utolsó kilométereken abszolválniuk kell a helyenként 15%-os meredekségű emelkedőt.

Megjelent: 2023. április 15., szombat
Forrás: www.v4kerekparverseny.hu

A kaptató annak rendje és módja szerint 2016-ban is megrostálta a mezőnyt, amely apró darabjaira hullott. A győzelmet egy remek egyéni támadás végén a szlovák Marek Canecky (Amplatz-BMC) szerezte meg. Egy évvel később ketten harcoltak a végső sikerért, végül a lengyel Kamil Zieliński (Domin Sport) diadalmaskodott, míg 2018-ban a cseh Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) bizonyult a legjobbnak.

2019-ben a férfiak versenyén az ugyancsak lengyel Pawel Franczak (Voster-ATS) ünnepelhetett, míg az első magyarországi női UCI kategóriás viadal végén az orosz Polina Kirillova haladt át elsőként a célvonalon. A pandémiát követően 2021-ben a cseh Michal Schlegel (Elkov-Kasper) volt a legerősebb, míg tavaly a férfiaknál ismét cseh sikernek tapsolhatott a nagyérdemű, Adam Toupalik (Elkov-Kasper) győzött, a nőknél pedig az olasz Silvia Zanardi (BePink) volt a legerősebbnek.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi járásban, Pannonhalma városban található. Napjainkban is élő, mintegy negyven fős szerzetesközösség lakja, akik az „ora et labora” szellemében végzik a liturgiát, fogadják a lelkigyakorlatozókat, működtetik a bentlakásos gimnáziumot, kulturális munkát végeznek – könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, koncertek szervezésével –, valamint dolgoznak az apátság működésének anyagi megalapozásán, többek között borászat, sörfőzde, gyógynövénykert fenntartásával és vendégek fogadásával.

A főapátság látványos épületegyüttese a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, közel 300 méter magas dombon, a Szent Márton-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus bazilika az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A 19. századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek. Az egész épületegyüttest a magyar klasszicizmus egyik legismertebb alkotása, az 55 méter magas torony koronázza.

2023-ben a Visegrádi Csoport tagországainak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös nemzetközi országúti kerékpárverseny sorozata, a Visegrád 4 Kerékpárverseny,  július 8-án hazánkban indul, majd másnap Szlovákiában folytatódik, míg a lengyel, valamint a záró, cseh futamra július 22-én és 23-án kerül sor.

A magyar viadal útvonala a tervek szerint nem változik, a korábbi években megszokottaknak megfelelően ezúttal is Budapestről rajtol, és Pannonhalmán ér véget.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend