V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Balás Attila: a V4 Kerékpárverseny fejlődése töretlen, a határ a csillagos ég

Május 12-én, szombaton került sor az idei V4 kerékpáros versenysorozat záró futamára Budapest és Pannonhalma között. A győzelmet a cseh Frantisek Sisr szerezte meg, de ott volt a mezőnyben az 1967-es születésű Balás Attila is, aki a szervezésből is kivette a részét.

Megjelent: 2018. június 10., vasárnap
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu

Nagyszerű, hogy 2018-ban még egy nemzetközi bejegyzésű viadalra sor kerül az ország keleti részén is. Debrecen és Ibrány között nagyrészt sík útvonal vár a versenyzőkre, így esély nyílhat egy esetleges kiemelkedő magyar eredmény megszerzésére, fontos UCI pontokat gyűjtve. Nem mellékesen pedig egy újabb nagy sztár idecsábításán is munkálkodunk…”

Fanatikus kerékpárosként emlegetnek idehaza, hogyan estél szerelembe a sportággal?

A kerékpársporthoz fűződő szenvedélyem elég régre nyúlik vissza. Szekszárdon születtem, ami a bringázás egyik fellegvára. Tízéves voltam, amikor a Gemenc Nagydíj gyerekeknek kiírt amatőr versenyén indultam egy sárga kemping biciklivel. Nagyon jó eredményt értem el, megfogott a dolog, így mondtam a szüleimnek, hogy szeretnék szervezett keretek között versenyezni. Körülbelül két évre rá volt egy hatalmas bukásom, minek következtében szülői tiltásra abba hagytam a kerékpározást, de a szerelem örök maradt. Olyan harminc körül járhattam, amikor újra elkezdtem. Szerencsére idővel jöttek az eredmények is, ma már többszörös szenior magyar bajnok vagyok, ami hatalmas büszkeséggel tölt el, a mezeim bekeretezve sorakoznak a garázsomban.

Balás Attila

Balás Attila

Jelenleg a versenyzésen kívül a kerékpár-kereskedelemben vagy érdekelt. Miként jött az ötlet?

Ennek a története is nagyon érdekes. Nem sokkal a rendszerváltás előtt a Hotel Gemencben dolgoztam, ahol elég sok olasz vendég megfordult, engem pedig megfogott a nyelv dallamossága. Elkezdtem olaszul tanulni. A barátaimmal rengeteget jártunk le a helyi lokálba, ahol összeismerkedtem egy olasz úriemberrel, akivel olyannyira összebarátkoztunk, hogy később a fiam keresztapja lett. Rengeteget jártam ki Itáliába, majd miután Pécsre költöztem nyitottam egy olasz ruházati üzletet. Sajnos a kilencvenes évek derekán ez már nem számított egy túl jól jövedelmező üzletágnak. A holtidőszakban elkezdtem olasz kerékpárboltokat látogatni, és mivel akkortájt még nem sokan foglalkoztak külföldi bringák behozatalával, így rövidesen lett is rá idehaza igény. Így indult a Konusz Bikes története immáron jó húsz évvel ezelőtt.

Balás Attila

Balás Attila

Versenyzőként magad is rajthoz álltál a május 12-i versenyen. Milyen volt testközelből átélni a V4 eseményeit, miként látod a viadal jövőjét?

A Visegrád 4 Kerékpárverseny egy nagyon jól szervezett viadal, melyen már többször is volt szerencsém rajthoz állni. Elmondható, hogy a 2017-es évhez képest is rengeteget lépett előre a verseny. Jóval erősebb mezőny állt ezúttal rajthoz, ami a magam fajta bringások dolgát nem nagyon könnyítette meg. Fontos, hogy a kormányzati támogatás miatt kiemelt szerepet kap a kerékpársport a visegrádi országok együttműködésében. A verseny fejlődése így töretlen, a határ a csillagos ég.

Balás Attila (középen)

Balás Attila (középen)

Szereped volt Claudio Chiappucci Magyarországra csábításában. Mennyire volt nehéz kapcsolatba kerülni a kerékpározás egy ilyen legendás alakjával?

A szervezők keresetek meg, hogy tudnék-e segíteni egy nagy sztár Magyarországra csábításában. Olasz kapcsolataim révén számos név szóba került, többek között Claudio Chiappuccit is megkerestük, aki egy jó ideig nem jelzett vissza, így elsődlegesen nem is vele folytattunk tárgyalásokat. Eduardo, egy olasz barátom közbenjárásával végül azonban sikerült elhoznunk őt hazánkba. Claudio nagyon jól érezte magát, tetszett neki az ország, barátságosan fogadta a rajongók közeledését, remek ötlet volt őt választanunk.

Július 22-én jön a V4 Special Series Debrecen és Ibrány között. A Zengő csapata ezen a versenyen is rajthoz áll…

Az idei szezont a szekszárdi kerékpárosok nagy része, így én is a Zengő csapat színeiben töltöm. Ebben az évadban már sikerült elérnünk azt, hogy Magyarország ötödik számú sora legyünk. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk a V4 Kerékpárversenyen. Szeretnénk a V4 Special Series Debrecen-Ibrány viadalon még jobban szerepelni, és legalább egy magyar csapat előtt zárni, ami nem lehetetlen célkitűzés.

Nagyszerű, hogy 2018-ban még egy nemzetközi bejegyzésű viadalra sor kerül az ország keleti részén is. Debrecen és Ibrány között nagyrészt sík útvonal vár a versenyzőkre, így esély nyílhat egy esetleges kiemelkedő magyar eredmény megszerzésére, fontos UCI pontokat gyűjtve. Nem mellékesen pedig egy újabb nagy sztár idecsábításán is munkálkodunk…

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend