V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Ezúttal is világbajnoki kvalifikációs pontokért küzdenek a Visegrád 4 Kerékpárverseny résztvevői

A V4 Kerékpárverseny magyarországi állomása idén is 1.2-es besorolással szerepel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Europe Tour versenynaptárában, vagyis világbajnoki kvalifikációs versenynek számít.

Megjelent: 2018. május 6., vasárnap
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu
V4 Kerékpárverseny (Fotó: Vanik Zoltán)

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) az egynapos és a többnapos viadalok tekintetében is négy kategóriát különböztet meg, melyek erősségi sorrendben WorldTour, HC, azaz kiemelt kategória, .1-es, valamint .2-es besorolás. A számokkal jelzett kategóriák esetében az első szám azt jelzi, hogy egynapos vagy többnapos viadalról van-e szó, míg a második a verseny minősítését jelenti.

WorldTour

WorldTour viadalnak minősül a három nagy körverseny, azaz a Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta a Espana, de a legnagyobb tavaszi klasszikusok, a Liege-Bastogne-Liege vagy éppen a Párizs-Roubaix is ebbe a besorolásba tartozik. Ezeken a versenyeken a tizennyolc WorldTour csapat mellett a versenyszervezők döntése alapján pro-kontinentális, azaz másodosztályú sorok is rajthoz állhatnak, amennyiben megkapják az eseményre az úgynevezett szabadkártyát. 2017-ben az UCI – elsősorban a geopolitikai változások miatt – harminchétre emelte a legmagasabb versenynaptár eseményeinek számát.

V4 Kerékpárverseny 2017 (Fotó: Vanik Zoltán)

(Fotó: Vanik Zoltán)

1.HC, 2.HC

A HC megjelölés a francia „hors catégorie”, azaz kiemelt kategória kifejezésből ered. Ezeken a viadalokon a mezőny nagy részét továbbra is a WorldTour csapatok adják, rajtuk kívül meghívást kaphatnak a pro-kontinentális, valamint kontinentális csapatok és nemzeti válogatottak is.

1.1, 2.1

Ezekre a versenyekre nagyrészt ugyanazok az előírások érvényesek, mint a kiemelt kategóriás viadalokra, azzal a kivétellel, hogy itt már jóval kevesebb WorldTour csapat képviselteti magát.

1.2, 2.2

Az 1.2-es és a 2.2-es versenyeken legmagasabb nívójú csapatként már csak pro-kontinentális sorok indulhatnak el. Mellettük bármely nemzet kontinentális csapata, válogatottja vagy éppen regionális egyesülete (UCI bejegyzéssel nem rendelkező gárdák) nevezhet vagy fogadhat a meghívót.

A Visegrád 4 Kerékpárverseny tökéletes lehetőséget kínál a magyar versenyzők számára, hogy hazai pályán küzdjenek a világbajnoki kvalifikációért. A versenyen az első tíz helyen célba érkező kerekes gyűjthet pontokat, sorrendben 40-30-25-20-15-10-5-3-3-és 3 pont formájában.

A V4 Kerékpárverseny magyarországi mezőnye Budapesten, a Várkert Bazár elől rajtol (lassú rajt), majd 168,7 kilométer megtétele után a Pannonhalmi Főapátság előtt ér célba. A versenyzőknek a célba érkezős előtt Pannonhalmán három és fél 5,5 kilométeres kört is meg kell tenniük, a helyenként 15%-os meredekségű emelkedővel.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend