V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Fehérvár Cycling Team: középpontban a magyar női országúti kerékpározás

Hatalmas mérföldkő a magyar női országúti kerékpársport történetében, hogy május 12-én Pannonhalmán a V4 kerékpáros sorozat keretein belül megrendezésre került az első profi UCI kategóriás nemzetközi verseny. A lányoknak a folytatásra sem kell sokat várniuk, július 6-án Zalaegerszegen feszülhetnek ismét egymásnak.

Megjelent: 2019. július 5., péntek
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu
Fehérvár Cycling Team

Az első versenyen a válogatott színeit erősítő Vas Kata Blanka és Matuz Etelka kettősének sikerült eredményesen befejeznie a viadalt, sőt előbbi UCI világranglista pontokat is gyűjtött. Vas Kata Blanka ezúttal klubcsapata, a Doltcini-Van Eyck Sports színeiben áll rajthoz, de természetesen a válogatott, a KSI-SE, a Healt Mate Ladies Team magyarjai (Kormos Veronika és Szabó Zsófia) mellett a Fehérvár Cycling Team is ott lesz a rajtvonalnál.

2018 végén Fehérvár Cycling Team néven új kerékpáros csapat alakult, melyben eddig még hazánkban nem látható módon, az országúti női kerékpárosok kerültek a középpontba.

Az elmúlt néhány évben éledezni látszik a hazai női vonal mind országúton, mind pedig a hegyikerékpáros szakágban. A magyar színeket képviselő kerékpárosok egyre jobb eredményeket érnek el a nemzetközi viadalokon, de az utánpótlásban is van remény egy-egy tehetség által. Országúton azért nem olyan egyszerű külföldön érvényesülni, hisz a komolyabb versenyeken már csak egy adott csapat tagjaként lehet rajthoz állni.

V4 Ladies Series Pannonhalma 2019

(Fotó: Vanik Zoltán)

Utóbbi problémára kínál megoldást a Fehérvár Cycling Team női csapata, ahol a lányok egy magasabb szinten is kipróbálhatják magukat.

A női csapat magját a fehérvári utánpótlásból érkezők adják. 2019-ben az elit női sort öt versenyző, nevezetesen Hideg Nóra, Kapott Szonja, Péteri Niké, Szabó Adrienn és Temela Eszter alkotja.

Márkus János csapatvezető szerint azért túlságosan nem fényes a helyzet, de a hazai, női kerekesek azért nincsenek elveszve.

Mindenféleképpen két részre kell bontani a hazai viszonyokat, a felnőtt korosztályra és az utánpótlásra” – mondta néhány nappal a zalaegerszegi viadal előtt Márkus János, a Fehérvár Cycling Team csapatvezetője. „A felnőttek létszáma az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt és szerencsére nem csak a mennyiség növekedett, hanem a minőség is. A tavalyi évben újjáéledt a felnőtt női országúti válogatott, bár működése még elég nehézkes, de remélhetőleg a jövőben folyamatosan fog működni. Itt vagyunk mi is egy teljes felnőtt sorral, amire a múltban még nem igazán volt példa. Ezenfelül több magyar versenyző van UCI csapatokban, ami szintén nagyon előremutató. Viszont a női utánpótlás helyzete az elmúlt évekhez képest nem túl jó, csökkent a létszám, az alsóbb korosztályokban óriási lyukak vannak, ami a jövőre nézve nem túl jó előjel. Ezen mindenképpen változtatni kell a kluboknak (nekünk) és a szövetségnek is, meg kell becsülni minden lányt az utánpótlásban, mert különben a jelenlegi felnőtt mezőny gyorsan el fog fogyni. Remélhetőleg a mostani nagy létszámú felnőtt női mezőny és a versenyek húznak az utánpótláson is.”

A Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület szervezésében életre hívott versenyek ellenben nagyot lendíthetnek a hazai női szakág megítélésén.

Több szempontból is fontos ez a két verseny hazánkban” – folytatta a szakvezető. „A régiónkban kevés a női UCI verseny, ezért a hazai csapatokban versenyzőknek nehéz eljutni ilyen kategóriájú megmérettetésekre, válogatottként is csak évente párra van lehetőség. Most viszont többen rajthoz állhatnak egy ilyen versenyen, lényegében ott lesz a teljes hazai mezőny Zalaegerszegen és mindenki kipróbálhatja, hogy milyen egy női nemzetközi versenyen részt venni. Ez motiváló lehet a női versenyzők számára, láthatják, hogyha sok munkát tesznek bele, akkor milyen szintre juthatnak el. A másik fontos szempont, hogy a női utánpótlás számára jövőképet ad, pár év múlva akár ők is ott lehetnek egy-egy ilyen versenyen, van miért kerékpározniuk, kisebb eséllyel hagyják abba a sportot. Ezenkívül a versenyek hatására megjöhet a kedve több lánynak is a kerékpározáshoz.”

V4 Ladies Series Pannonhalma 2019

(Fotó: Vanik Zoltán)

Zalaegerszegen erős mezőny várható, így reálisan nézve a Fehérvár Cycling Team sem tűz ki maga elé megvalósíthatatlan célokat.

A pálya sem könnyű, valószínűleg kevés versenyző fog limiten belül célba érni. Egyelőre még nem vagyunk azon a szinten, hogy bele tudjunk szólni egy UCI verseny kimenetelébe, így reálisan nézve, ha egy emberünk be tudja fejezni értékelhetően a versenyt, azzal már elégedettek lennénk” – zárta gondolatait Márkus János.

Július 6-án Zalaegerszegen, a Visegrad 4 Ladies Series második egynaposával folytatódik az idei magyar V4-es versenyszezon. A lányok szombaton 14 órakor vágnak neki a 126,9 kilométeres dimbes-dombos távnak Zalaegerszeg főteréről, majd Teskánd, Dobronhegy, Csonkahegyhát, Becsvölgye, Vörösszeg, Nagylengyel és Gellénháza érintésével érnek vissza Zalaegerszegre. A pályán három kört tesznek meg, a befutóra várhatóan 17:30 és 18:00 között kerül sor.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend