V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Paolo Savoldelli: a kerékpársport napról-napra fejlődik és ebből Magyarország is profitál

Május 11-én rajtol Budapesten a Visegrád 4 Kerékpárverseny, amelynek sztárvendége a Giro d’Italia kétszeres győztese, az olasz Paolo Savoldelli lesz. Őt kérdeztük múltról, jelenről és még sok minden másról.

Megjelent: 2019. április 26., péntek
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu

2019. május 11-én, szombaton kerül sor a Visegrádi Csoport közös kerékpárverseny-sorozatának magyarországi futamára Budapest és Pannonhalma között. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által is jegyzett 1.2-es besorolású viadal díszvendége a Giro d’Italia kétszeres győztese, az olasz Paolo Savoldelli lesz, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre.

Május elején Magyarországon vendégeskedsz. Mennyire ismered országunkat, jártál-e már nálunk?
Soha nem jártam még Magyarországon, így sajnos nem volt szerencsém még megismerni az országot. Viszont nagyon sok jót hallottam róla, így nagy örömmel teszek eleget ennek a meghívásnak.

Miként kerültél kapcsolatba a kerékpársporttal, hogyan kezdődött a szerelem?
A kerékpársporttal édesapám révén ismerkedtem meg, aki amatőr szinten tekert, így amikor éppen nem volt versenye, együtt bringáztunk. Egyszer egy ilyen alkalommal elszáguldott mellettünk egy kerékpárverseny mezőnye. Akkor és ott döntöttem el, hogy profi szeretnék lenni. Ezután felkerestük a San Marco di Vertova kerékpáros egyesület vezetőjét, aki le is igazolt. Így indult a karrierem.

Paolo Savoldelli

Paolo Savoldelli

Két ízben nyerted meg az egyik legrangosabb háromhetes körversenyt, a Giro d’Italiát. Miképp emlékszel vissza a győzelmeidre?
Minden kisebb-nagyobb győzelmemre tisztán emlékeszem, jó érzés rájuk visszagondolni. Az viszont egyértelmű, hogy a második Giro-sikerem a legkedvesebb és legemlékezetesebb számomra, hiszen nyolc napig viselhettem a rózsaszín trikót. A verseny az utolsó szakaszig nyílt volt, a Giro egyik ikonikus hegyi befutója, a Sestriere döntött. Ennek a különlegessége, hogy az utolsó tíz kilométer aszfaltozatlan úton halad. Itt biztosítottam be az összetettbeli győzelmem, az első tízben zártam a szakaszon, így Gilberto Simoni hiába lett második azon a napon, nem tudta már levenni rólam a trikót.

Paolo Savoldelli

Paolo Savoldelli

Nem véletlenül kaptad a „Sólyom” becenevet, az 1999-es, a 2002-es és a 2005-ös Girón is maradandó élményt nyújtott az, ahogyan lefelé száguldoztál. Tanulható-e ez a technika, vagy egyszerűen így születik az ember?
Erre a versenyzési technikára születni kell. Lehet persze tanulni, fejlődni, de csak részben. A félelemérzetet teljes egészében ki kell kapcsolni hozzá, csak így lehet eredményes az ember.

Hogyan látod napjaink kerékpársportját?
Folyamatosan fejlődik. Napról-napra, hónapról-hónapra egyre extrémebb irányokba. Vonatkozik ez a kerekesek által elért sebesség-tartományra, a tűrőképességre és még sorolhatnám. Szinte minden nap megpróbálják az emberi teljesítőképesség határait kitolni, átlépni, újabb rekordokat felállítani. Hihetetlenül izgalmas az egész.

Paolo Savoldelli

Paolo Savoldelli

Mennyi időt töltesz manapság nyeregben, mivel foglalkozol a civil életben?
Biciklire csak akkor ülök fel, ha nincsen már túl hideg idő. A kislányaimmal is szoktam együtt kerékpározni. Ez egy életérzés, amit nem lehet elfelejteni. Viszont edzeni, csak nyáron, jó időben szoktam, heti két-három alkalommal. A Colnago kerékpármárka egyik képviselője vagyok, őket népszerűsítem, amikor csak tehetem. A civil életben pedig az építőiparban és az ingatlan üzletágban vagyok érdekelt.

Paolo Savoldelli

Paolo Savoldelli

2020-ban Magyarországról rajtol a Giro d’Italia. Mennyire lepett meg a hír, miként profitálhat ebből a magyar és közép-kelet-európai kerékpársport?
Az Olasz Körverseny magyarországi rajtjáról Balás Attila barátomtól hallottam először. Nagyon örülök annak, hogy egy új ország kerül be a Giro d’Italia körforgásába. Ez mindenképpen jót tesz a Girónak és Magyarországnak is, hiszen ennek kapcsán a kerékpáros szurkolók megismerhetik ezt a gyönyörű vidéket. A sportág napról-napra fejlődik és ebből Magyarország is profitál.

Mit vársz a V4 magyarországi futamától?
Azt gondolom, hogy nagyon jól fog sikerülni, színvonalas versenyre van kilátás, mert a szervezőkkel való kapcsolattartás során számomra is egyértelművé vált, hogy óriási szenvedéllyel csinálják, jól felkészültek és minden tökéletesen meg lesz szervezve.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend