V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

V4 Kerékpárverseny – Magyar Kerékpáros Nap sajtótájékoztató

A 2. Visegrád 4 Kerékpárverseny új koncepció alapján kerül lebonyolításra. Erről, és még sok minden másról is szó volt a magyarországi verseny sajtótájékoztatóján.

Megjelent: 2014. május 16., péntek
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu
V4 Kerékpárverseny

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Katona Kálmán, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége elnöke, Törzsök Zsolt, a V4 Kerékpárverseny főszervezője, Kovács „Koko” István, a Magyar Kerékpáros Nap nagykövete és Prosits Attila, a rendezvényt támogató Westend Kft. ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót a V4 Kerékpárverseny részleteiről a Külügyminisztérium aulájában.

Prőhle Gergely helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy Európában előtérbe kerülnek az emberközpontú politikai törekvések. A világpolitikai helyzetek miatt is felértékelődik az országok összefogása, a régiók is egyre nagyobb szerepet kapnak. Fontos szempont a kapcsolatok új eszközökkel történő erősítése, így a V4 is ezt a polgárközeliséget hivatott kiterjeszteni. Ma Budapestről Krakkóba egy gyors biciklis előbb eljut, mint vonattal, így a négy országon keresztül zajló kerékpárverseny önmagán túlmutató, és kiemelten a visegrádi régióban kifejezi annak üzenetértékét. A kerékpározás egy tömegsport, sok embert megmozgat, így aV4 külpolitikai jelentése is könnyebben terjed.

Katona Kálmán a szövetség elnöke hozzátette, nagyon boldog, hogy idén a kiemelten támogatott sportágak közé került a kerékpározás, így lehetőség van elindítani egy tervezett utánpótlás-fejlesztést és eredményesebben működtethető a válogatott keret is. A V4 Kerékpárverseny és a hozzá csatolt amatőr verseny pedig jó alkalom arra, hogy a verseny- és tömegsport erősebben összekapcsolódjon. Ennek fényében kerül kihirdetésre első ízben a Magyar Kerékpáros Nap is, hogy összehozza a bringázás szerelmeseit.

Törzsök Zsolt főszervező kiemelte, hogy új koncepció alapján valósítják meg a V4 Kerékpárversenyt, mert fontos szempont volt egy kerékpáros fieszta megrendezése is szórakoztató programokkal, koncerttel. Az sem véletlen, hogy Győrből indul a mezőny magyarországi szakasza, hiszen 2017-ben itt kerül megrendezésre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, melyen kerékpárosok is rajthoz állnak majd. A visegrádi célba érkezés pedig szintén szimbolikus, utalva a V4 országok közötti összefogásra.

Kovács „Koko” István, a Magyar Kerékpáros Nap nagykövete mindenkit csak buzdítani tud, hogy érdemes kerékpárra pattanni, akár negyven felett is. Olimpiai bajnokunk örömét fejezte ki, hogy rá esett a választás, és bár futott már diplomáciai üzenetként, első ízben teker majd a „Kínok Kínja” 61 km-es versenyén a Külügyminisztérium és V4 törekvéseinek népszerűsítése céljából. Reményét fejezte ki azonban, hogy egyszer a V4 távját is teljesítheti majd. Kiemelte, hogy a kerékpársport tökéletes arra, hogy jól érezzük magunkat és egészségesen sportoljunk, hiszen ez a sport rengeteg élményt tartogat mindenki számára. Az élsport ugyan kevés ember privilégiuma, de a szabadidősportokat, így a kerékpározást is lehet professzionálisan, kemény edzésmunkával és hatékonyan űzni, kisebb vagy komolyabb célokat kitűzve sportolni.

Dr. Simicskó István szerint egy sportbarát kormányzat számára mindig fontosak lesznek az ilyen törekvések, és fontos ráterelni a gyerekeket a sportszeretet útjára, amely a jellemfejlődés egyik alapja. A sport egy egyetemes nyelv, amelyet mindenki ért, és amely a V4 országok között is erősíti a nemzetek egységét. Az elmúlt négy év munkája mutatja a növekedést, hiszen 7%-ról 15%-ra nőtt a sportolók aránya 2010-es évhez képest. Ehhez pedig hozzájárult a mindennapi testnevelés bevezetése, vagy a kiemelt sportágak és a szabadidős megmozdulások támogatása. Az állam 2020-ig 2,8 milliárdos állami támogatással járul hozzá a kerékpársport fejlődéséhez, ami további lehetőségeket biztosít majd a szövetség számára.

Prosits Attila, a WestEnd ügyvezető igazgatója a verseny kiemelt szponzoraként elmondta, hogy a vállalat és a Trigránit csoport számára különösen fontosak a kiemelt sporttámogatások – mint az évek óta szponzorált vívás – vagy a tehetséggondozás, a fiatal sportolók eredményességének segítése. A V4 támogatásnak gazdasági és üzleti vonatkozása is jelentős, kiemelten tekintve a környező országokkal kialakított kapcsolatokra és a beruházásokra is. Reméli, jövőre már a vállalatcsoport csapata is elindulhat a kerékpáros távon.

Megosztás
Keresés az oldalon
A legközelebbi verseny

A legfrissebb fotók
V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány (Fotó: Vanik Zoltán)

V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány: a verseny képekben

A legfrissebb videó
V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány

V4 Special Series Vásárosnamény-Ibrány: videós összefoglaló

Kövess minket!

Instagram-fiókunk Facebook-oldalunk

Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
V4Presidency
Nemzetközi Visegrádi Alap
Külgazdasági és Külügyminisztérium
HM
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Škoda Valent Autó
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend