V4 Kerékpárverseny
Közösségi ikonok

Facebook-oldalunkInstagram-fiókunkRSS-csatornánk

Visegrád 4 országúti kerékpárversenyek - Magyarország legrangosabb egynapos versenyei

Visegrád 4 Kerékpárverseny: a maraton, mely versenysorozattá nőtte ki magát

A 2013. évi firenzei kerékpáros világbajnokság helyszínén a négy társszervező szerződésben rögzítette azokat az alapelveket, amelyek mentén az együttműködés azóta is folyamatos és zökkenőmentes.

Megjelent: 2017. március 30., csütörtök
Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu
V4 Kerékpárverseny (Fotó: Vanik Zoltán)

Az országúti maratonként induló, majd a négy ország egy-egy 1.2-es kategóriájú egynaposaként rendezendő verseny-sorozat elsődleges célja, hogy tovább népszerűsítsék a Visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködését.

Az alábbiakban visszatekintünk a versenysorozat Magyarországot érintő eseményeire, leginkább a versenyek visszaidézésével és a magyarok eredményeivel a középpontban.

2013. május 17-én délután Budapestről, a WestEnd City Center tetőteraszáról rajtolt az 1. Visegrad Bike Race, melynek során két nap alatt, a négy ország érintésével összesen 533 kilométer várt azokra a bringásokra, akik indultak az első országúti maratonon Budapest és Krakkó között.

2014-ben már négy különálló UCI bejegyzésű egynaposként zajlott a sorozat. A magyarországi futamon Győr és Visegrád között 158 kilométer várt a kerekesekre, amely pontban déli 12 órakor vágott neki a távnak a győri ETO Park elől. A nemzetközi mezőnyben a magyar színeket képviselve egyetlen kontinentális csapatunk az Utensilnord, a magyar válogatott, a Mugenrace Team Prolog illetőleg az osztrák Amplatz-BMC színeiben Kusztor Péter is rajthoz állt.

A Győr táblát elhagyva kezdődött az igazi haddelhadd lósz-lószt követett, míg végül egy igen nagy létszámú szökevénycsoportnak sikerült elszakadnia, benne Bernárd Bendegúz (Utensilnord) és Lovassy Krisztián (magyar válogatott) kettősével.

Visegrádra beérve még három és fél kör várt a karavánra a bobpályáig, amely természetesen rendesen felőrölte a mezőnyt. A győzelmet végül a V4 szlovákiai versenyét is megnyerő lengyel Pawel Bernas (BDC Marcpol) szerezte meg honfitársa, Kamil Zielinski (Mexller) és a szlovák Marek Canecky (Amplatz-BMC) előtt. Legjobb magyarként Kusztor Péter a 23. pozícióban érkezett.

A 2014-es magyar szakasz győztese, Pawel Bernas (Fotó: Vanik Zoltán)

A 2014-es magyar szakasz győztese, Pawel Bernas
(Fotó: Vanik Zoltán)

2015-ben Budapestről, a WestEnd főbejáratától rajtolt a Visegrád 4 Kerékpárverseny – Magyar Nagydíj – EYOF 2017 Tesztverseny, amelyen a versenyzőknek egy 124,1 km-es távot kellett teljesíteniük a győri célig.

Harmadszorra dördült el a startpisztoly, hisz május 16-án Csehországban vette kezdetét a 2015. évi Visegrád 4 Kerékpárverseny-sorozat. A négy állomásból álló nemzetközi megmérettetés harmadik színtere volt tehát a magyar szakasz. A hazai színeket a magyar válogatott mellett az Utensilnord, a Mugen Race és a Team Veloki csapatai képviselték.

Sajnos, az időjárás nem fogadta a kegyeibe a kerékpárosokat, hisz zuhogó esőben vágtak neki a távnak. A dobogókői emelkedő három részre szakította főmezőnyt, ám mintegy ötven kilométerre a céltól a sorok összezártak.

Jöhetett a mezőnyhajrá, ám a véghajrá előtt egy hatalmas bukás borzolta a kedélyeket, amelybe sajnos legjobb sprinterünk, Lovassy Krisztián is belekeveredett. A győzelmet végül a cseh Alois Kankovsky (Whirlpool-Author) szerezte meg a lengyel Przemysław Sobieraj (Wibatech-Fuji Zory), illetőleg Błażej Janiaczyk (Kolls-BDC) előtt.

A 2015-ös magyar szakasz győztese, Alois Kankovsky (Fotó: Vanik Zoltán)

A 2015-ös magyar szakasz győztese, Alois Kankovsky
(Fotó: Vanik Zoltán)

2016-ban Budapest és Pannonhalma közötti 176,3 kilométer várta a Visegrád 4 Kerékpárverseny – UCI 1.2 résztvevőit. Nem sokkal déli 12 óra után, két kerékpáros legenda, Nico Mattan és Gilberto Simoni jelenlétében, tizennyolc csapat 106 versenyzője vágott neki a távnak újfent a budapesti WestEnd főbejárata elől. Rögtön az „éles rajt” után akciózni kezdett a mezőny, az első komolyabb elszakadó a lengyel Jakub Najs (TC Chrobry Scott Glogow) volt. A fiatal kerékpáros azonban nem bírta túl sokáig az élen, így mintegy negyvenöt kilométer megtételét követően utolérték.

Az első három óra átlaga 43,1 kilométer/órára rúgott, próbálkozók folyamatosan voltak, életképes elmenés azonban nem tudott kibontakozni. Féltávnál rákezdett az eső, a versenyzők lendületét ellenben az időjárás sem törte meg.

Pannonhalmára érve következett a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része a helyenként tizenöt százalékos meredekségű dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet négyszer is abszolválni kellett.

A kaptató annak rendje és módja szerint megrostálta a mezőnyt, amely apró darabjaira hullott. A győzelmet végül egy remek egyéni támadás végén a szlovák Marek Canecky (Amplatz-BMC) szerezte meg a lengyel Dariusz Batek (Wibatech-Fuji) és az ukrán Oleksandr Polivoda (Kolls-BDC) előtt. A legjobb magyar versenyző a tizenharmadik helyen célba érkező Kusztor Péter (Amplatz-BMC) volt.

A 2016-os magyar szakasz győztese, Marek Canecky (Fotó: Vanik Zoltán)

A 2016-os magyar szakasz győztese, Marek Canecky
(Fotó: Vanik Zoltán)

A 2017-es, 176,3 kilométeres profi kerékpárverseny rajtjára április 22-én, 12 órakor a WestEnd City Center főbejáratánál kerül sor, célja pedig a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtti közúton kerül kijelölésre.

Megosztás
Partnerek és támogatók
Partnerek és támogatók
Nemzetközi Visegrádi Alap
HM
Külgazdasági és Külügyminisztérium
wow_hungary
Magyar Kerékpáros Szövetség - Bringasport.hu
sportolon
nsuvagott
tippmix
szechenyi
szrtlogo
mtsz_logo
Skoda Valent Auto
Pannonhalma
nykse
Váradi Mentőszolgálat
Famulus Business Hotel, Győr
Land-Plan Hotel & Restaurant
Peregrini_logo_COLOR1
printszer
mer_se_official_logo_(without_bg)
szabadidos
ctrend